Aanhouding Gerrit Schotte en partner

WILLEMSTAD - Vanochtend, 20 mei 2014, zijn in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek, het onderzoek Babel, voormalig premier Gerrit Schotte (39) aangehouden en zijn vriendin Cicely van der Dijs (36). De aanhoudingen vonden respectievelijk te Piscadera en Saliña plaats en werden door de Landsrecherche Curaçao verricht. 
 
De twee verdachten werden aangehouden terzake verdenking van valsheid in geschrift (meermalen gepleegd) en het witwassen van geld.
 
Er deden zich tijdens de aanhoudingen geen bijzonderheden voor.
 
In tegenstelling tot wat door sommige nieuwsmedia naar voren is gebracht, heeft er vanochtend geen huiszoeking plaatsgevonden bij de woning van G.F.S. en C.R.D.  Schotte werd aangehouden bij de studio’s van de Curaçaose televisiezender CBA in Willemstad. Hij had daar zojuist een interview afgegeven, toen de Landsrecherche hem bij de uitgang opwachtte en arresteerde.
 
In december deed Justitie een inval in het huis en de partijkantoren van Schotte. Ook werd zijn werkkamer in het parlement doorzocht. Justitie meldde toen dat de voormalige premier verdachte was in een onderzoek naar het witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Het OM bevestigt dat dit ook de reden is voor de arrrestaties vandaag.
 
De ex-premier wordt vijftig keer genoemd in het register dat wordt bijgehouden door het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Het betreft substantiële cash stortingen op rekeningen van Schotte gedurende de periode dat hij gedeputeerde was in de Eilandsraad van Curaçao. Het zou gaan om een bedrag van 350.000 euro.
 
De voormalig premier wordt ook in verband gebracht met de Siciliaanse maffiabaas Francesco Corallo. Die zou grote sommen geld hebben gestort in de partijkas van Gerrit Schotte, de MFK. Op Curaçao is het verboden om fondsen aan te nemen van mensen en rechtspersonen die niet op het eiland wonen of gevestigd zijn.
 
Op dit moment is het volgens het Openbaar Ministerie niet mogelijk nadere informatie te verschaffen.
 
Communicatie rond dit onderzoek loopt via het Openbaar Ministerie. Vanmiddag zal het Openbaar Ministerie middels een persbericht verdere informatie verschaffen over het onderzoek en de aanhoudingen. 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.