Moordenaar Wiels kreeg 60.000 gulden

WILLEMSTAD - Een van de verdachten van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels kreeg een dag na de moord 60.000 Antilliaanse gulden. Hij kreeg dat geld van Luigi Fiorentina, bijgenaamd 'Pretu'. Die pleegde volgens de autoriteiten in september vorig jaar zelfmoord in een politiecel in Barber, waar hij vast zat voor betrokkenheid bij de moord op Wiels op 5 mei 2013.
 
Dat heeft de 37-jarige Elvis Kuwas verklaard tijdens een politieverhoor in februari van dit jaar. Het ANP heeft inzicht gekregen in de vertrouwelijke verhoren van de moordenaar van Helmin Wiels. Kuwas erkent Wiels te hebben omgebracht en noemde ook veel namen van mensen die bij de moord zijn betrokken. De oorspronkelijke opdrachtgever zegt hij echter niet te kennen.
 
De populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels werd om 5 uur 's middags op het strand van Marie Pampoen in Curaçao doodgeschoten. Voor die moord zitten sinds vorig jaar vier mannen vast. Een vijfde verdachte werd twee weken na de moord op Wiels zelf omgebracht. De zesde, 'Pretu', pleegde zelfmoord. Tussen 4 en 8 augustus moeten de vier voor de rechter verschijnen.
 
Kuwas, die wordt verdacht van nog twee moorden, besloot in februari van dit jaar, na enkele maanden gevangenschap, openheid van zaken te geven. Hij sprak uitgebreid met de politie. Ook zijn vrouw werd verhoord. De verhoren van Kuwas en zijn vrouw geven een beeld van een groep criminele vrienden uit de wijk Koraal Specht die in straattaal en via tekstberichtjes kort en zakelijk de moord planden.
 
Zo polste volgens Kuwas 'Pretu' hem enkele maanden voor de moord met de vraag 'of hij wilde eten'. Dat staat voor 'wil je geld verdienen' en was bedoeld om te kijken of Kuwas de moord wilde plegen. Op de dag van de moord was Kuwas 's middags afgezet bij een huis in Koraal Specht. Nadat hij om iets voor vijf uur 's middags een berichtje kreeg, stapte hij in een klaarstaande auto en werd door een andere verdachte naar het dichtbij gelegen strand van Marie Pampoen gereden, stapte uit, liep op Wiels af, schoot hem neer en stapte weer in, waarna de auto wegreed naar een gemeenschappelijke kennis en de auto werd gewassen. Tegenover de politie verklaarde Kuwas dat de moord op 'de president', zoals hij Wiels noemde „niet langer dan tien minuten duurde”.
 
(Persbureau Curacao)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.