Aantal bendes op Curacao in kaart gebracht

WILLEMSTAD — Het aantal bendes op het eiland is in kaart gebracht. De definitieve resultaten van het onderzoek hiernaar, dat in het kader van de criminaliteitsbeeldanalyse is verricht, zijn echter nog niet bekend.
 
Dat zei Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) desgevraagd tegenover de Amigoe, tijdens de persconferentie bij Fòrti over het ontwikkelde noodplan voor criminaliteitsbestrijding.
 
Het is dus nog onduidelijk hoeveel bendes het eiland telt. Tijdens een openbare vergadering van de Staten had de minister het over tien criminele bendes. Het is een publiek geheim dat de twee grootste op het eiland No Limit Soldiers (NLS) van Koraal Specht en Buena Vista City (BVC) zijn. Uit het uitgebreide onderzoek moet nog blijken welke andere bendes er op het eiland actief zijn, hoeveel leden elke bende (groot en klein) telt en of die leden ook in het buitenland actief zijn. Minister Navarro maakte tijdens de Statenvergadering al bekend dat de bendes leden hebben in het hele Koninkrijk en in Jamaica.
 
In het kader van het aangekondigde noodplan zullen de autoriteiten nauwer samenwerken met de reclassering, aldus Navarro desgevraagd. De reclasseringsmedewerkers kennen veel personen die op het verkeerde pad terecht zijn gekomen. Zij beschikken dus over veel informatie die de politie goed kan gebruiken. Zo stond de bij het vliegveld doodgeschoten jonge man Shantley Arnhem, beter bekend als ‘Champi’, ook onder begeleiding van de reclassering. Hij werd ter beschikking van de regering gesteld en in de jeugdgevangenis geplaatst totdat hij de leeftijd van 21 jaar zou hebben bereikt. Nog geen twee jaar later werd hij doodgeschoten bij Hato. Ook Erwin ‘Jais’ Juliana, die een belangrijke rol speelde in BVC, werd daar vermoord.
 
Daarom zal ook met de reclassering informatie worden uitgewisseld, aldus Navarro. Die kampt al lang met personeelstekort, maar dit zal geen belemmering vormen voor het uitwisselen van informatie, verduidelijkte de minister.
 
Navarro betreurt het dat aan de inzet van sociaal hulpverleners in wijken een halt werd toegeroepen. “Dat was de grootste fout ooit. Professionele sociaal hulpverleners in wijken zijn hard nodig.” Hij ziet hier graag verandering in en is momenteel bezig met gesprekken op interministerieel niveau om dit weer recht te trekken.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.