Veel veiligheidsmaatregelen rond proces Wiels

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao begint maandag het proces tegen de vermeende moordenaars van politicus Helmin Wiels. Hiervoor zijn verschillende strenge veiligheidsmaatregelen getroffen voor het verkeer rond het rechtsgebouw en de bezoekers van het proces.
 
Dit betekent bijvoorbeeld dat het algemene publiek geen toegang heeft tot de rechtszaal. Alleen nabestaanden, familie van de verdachten en pers worden toegelaten.
 
Om publiek toch de gelegenheid te geven te horen hoe het er in de rechtszaal aan toe gaat, heeft het Hof een link beschikbaar gesteld voor radio en televisie, waarmee zij vervolgens het verloop van het proces kunnen uitzenden.
 
Voor de moord staan vier mannen terecht. Elvis 'Monster’ Kuwas (37) zou hebben toegegeven Wiels te hebben vermoord en wordt ook verdacht van twee andere moorden. In verband met zijn eigen veiligheid zat hij de afgelopen maanden vast in Nederland.
 
Elvis Kuwas, alias ‘Monster’ zal toch naar Curaçao komen voor de behandeling van de zaak. Dat heeft officier van justitie Guillano Schoop, belast met de woordvoering in de zaak Magnus, gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Schoop liet weten dat de advocaat van Kuwas, Olga Saleh-Kostrzewski, een bevel tot medebrenging voor haar cliënt heeft aangevraagd. Dit is door de rechter gehonoreerd, waardoor de aanwezigheid van Monster tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak van 4 tot en met 8 augustus nu zeker is.
 
Dangelo Damascus (27) wordt verdacht van het vermoorden van Raul Martinez, die ook betrokken zou zijn bij de moord op Wiels.
 
Burney Fonseca (43) wordt verdacht betrokken te zijn bij de levering van het moordwapen en de betaling. Tegen hem zijn belastende verklaringen afgelegd door Kuwas. Fonseca zou hebben samengewerkt met Luigi Florentina, die vorig jaar september 2013 zelfmoord heeft gepleegd in een politiecel waar hij vast. Carlos Pieter (32) wordt verdacht van hand- en spandiensten bij de moord; zo zou hij hebben meegereden in de moordwagen en die direct daarna hebben gewassen.
 
Helmin Magno Wiels werd op 5 mei 2013 vermoord op het strand van de wijk Marie Pampoen. Sinds de moord zijn er zeker tien mensen gearresteerd in de zaak. Op het moment dat hij werd vermoord was de 54-jarige Helmin Wiels de leider van de grootste politieke partij van het eiland, Pueblo Soberano. Die partij is nog steeds aan de macht op Curaçao. De huidige minister-president Ivar Asjes was de toenmalige nummer twee van de partij.
 
Verschillende radiostations zenden de zitting, waarvoor 5 dagen is uitgetrokken, live uit. Veel mensen willen weten waarom Wiels is doodgeschoten. Maar het is maar de vraag of dat komende week duidelijk zal worden. Een onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord, door justitie gedoopt als zaak-Maximus, is nog in volle gang. Daarvoor zit oud-minister van Financiën George Jamaloodin nog vast. Een andere verdachte is oud-minister van Onderwijs Carlos Monk. Gokbaas Robbie dos Santos werd vrijdag vrijgelaten, maar is nog wel verdachte.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.