Monster’ ontkent alle betrokkenheid moord Wiels

WILLEMSTAD — De zaak tegen Elvis ‘Monster’ Kuwas is vanmiddag behandeld en duurt morgen voort. Hij werd door de rechter gehoord en ontkent alle betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels. "Ik heb gelogen."

 
“Ik werd onder druk gezet. Zij hebben mijn vrouw aangehouden en werd ze ook foto’s aangetoond van mij met een andere vrouw, waardoor mijn vrouw dingen heeft verklaard die niet waar zijn.”
 
Bovendien werd hem een goede deal aangeboden door officier van justitie Gert Rip en de rechercheurs en heeft hij daarom besloten om de moord te bekennen. Op de vraag van de rechter wat de deal was, legde hij uit: “Als ik namen zal noemen, krijg ik geen levenslang en zal ik mijn straf in het buitenland kunnen uitzitten."
 
Het bewijs daartoe zou op een door de advocaat aangeleverde dvd staan waarop duidelijk zou worden dat Kuwas.onder druk is gezet.  
 
De advocaat van verdachte Elvis 'Monster' Kuwas, Olga Kostrzewski, zal de rechter morgen verzoeken het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Dit heeft zij na afloop van de eerste zitting vandaag verklaard tegenover Caribisch Netwerk.
 
“Dat zal morgen zeker ons standpunt zijn. De zitting is vandaag precies gegaan zoals hij had moeten gaan, we zijn tevreden. We wilden vooral de video laten zien en dat is gelukt.” Daarmee doelt de advocaat op de videobeelden van een gesprek tussen officier van Justitie Gert Rip en Monster dat 14 november 2013 plaatsvond. Monster stelt dat het OM hem een deal heeft aangeboden, de officier van Justitie zegt dat een deal niet terug te vinden is in het verslag van dit gesprek.
 
Op een laptop kijken de rechter, de griffier, de advocaat en Monster gezamenlijk naar een deel van het gesprek. De verdachte geeft tijdens dat gesprek aan alle bewijslast van het Openbaar Ministerie niet te willen aanhoren. De officier volhardt en geeft daarbij aan dat de verdachte zich niet kan blijven beroepen op zijn zwijgrecht. Hij adviseert de verdachte op een gegeven moment aan zichzelf te gaan denken en dat als hij een bekentenis aflegt, dat de officier bereid is de eis te willen bijstellen.
 
Later, tijdens een verklaring op 10 maart dit jaar, geeft Monster alsnog aan de moord op politicus Helmin Wiels te hebben gepleegd. Onder druk van de officier, verklaart Monster nu op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de Magnuszaak. Hij trekt dan ook al zijn eerdere verklaringen in, ontkent ook maar iets met de moord te maken te hebben en beroept zich gedurende de rest van de zitting op zijn zwijgrecht. De rechter houdt de 37-jarige verdachte voor dat er ook anderen zijn die hebben verklaard dat hij zelf zou hebben toegegeven achter de moord te staan, waaronder medeverdachte Dangelo Damascus en twee vrouwen. “Ik weet ook niet waarom ze dat zeggen”, zegt Monster onbewogen.
 
Monster maakt een andere indruk dan tijdens de regiezitting in december 2013. Toen oogde de verdachte zenuwachtig, keek fel naar familieleden van de overleden politicus die op de publieke tribune aanwezig waren en klaagde over het eten in de gevangenis, uit angst te worden vergiftigd. Vandaag oogt de vermeende schutter rustig, zelfverzekerd en lijkt hij de touwtjes in handen te willen houden tijdens de zitting. Op feiten die de rechter naar voren brengt, antwoordt hij steevast dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht. Zo stelt de rechter dat het wapen dat onlangs in het Waaigat is gevonden 'zeer waarschijnlijk' is gebruikt met onder meer de moord op Wiels. Met ditzelfde wapen, dat een stukje van de kolf mist een daardoor herkenbaar is, staat Monster op een foto, die op 15 januari 2013 is gemaakt.
 
Na zijn ontkennende verklaring ontstaat er oogcontact met de andere drie verdachten die ook bij de zitting aanwezig zijn. Links in de zaal zitten Dangelo Damascus en Carlos Pieter, die medeplichtigheid ten laste wordt gelegd. Aan de rechterzijde van Monster zit Burney 'Nini' Fonseca, de man die ervan wordt verdacht de moord te hebben geregeld. Nini moet zichtbaar lachen om de videobeelden die voor de hele zaal te horen zijn. Hij zal pas donderdag gehoord worden, Damascus en Pieter zijn woensdag aan de beurt. Die laatste twee fluisteren gedurende de hele zitting tegen elkaar, tot ergernis van de publieke tribune. “Ze konden gewoon met elkaar praten, alsof ze bij de snek stonden. Ik vond dat raar, hun lichaamstaal was veelzeggend”, zegt Aubert Wiels na afloop.
 
De broer van de overleden politicus stelt dat de verdachten 'niet goed' zijn. “Het zijn geen mensen meer. Ze hebben hulp nodig.” Hij heeft, ondanks de zet van de verdediging om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, vertrouwen in een goede afloop. “Ik heb gehoord van politietaps en voicemails, maar het OM heeft vast nog veel meer informatie, genoeg bewijsmateriaal om deze mensen achter de tralies te krijgen. Ik hoop op levenslang, op zijn minst.”
 
(Caribisch Netwerk)
 
foto: Vigilante

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.