Proces Magnus gestart

WILLEMSTAD - Vandaag is in de rechtbank in Willemstad het proces tegen de vier verdachten van de moord op Helmin Wiels, de zaak Magnus, begonnen. Het onderzoek naar de opdrachtgevers, de zaak Maximus, loopt nog.
 
Het proces van de moorden op Statenlid Helmin Wiels (PS) op 5 mei, maar ook op Lionel Arnaud op 8 juni 2012, Raikel Conception op 27 januari vorig jaar en Raul ‘Bolle’ Martinez’ op 17 mei vorig jaar is vanochtend om tien uur gestart.
 
Rond het gerechtsgebouw in Willemstad zijn zeer zware veiligheidsmaatregelen van kracht omdat vrees bestaat voor ontsnappingspogingen of nieuwe aanslagen. Iedereen werd voor het betreden van het Stadhuis uitvoerig gecontroleerd en uit veiligheidsoverwegingen waren er ruim tien agenten van de Koninklijke Marechaussee en het Korps Politie Curaçao in de zaal aanwezig.
Vanuit Nederland zijn zwaar bewapende leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de koninklijke marechaussee overgevlogen om lokale arrestatieteams te ondersteunen. Een van de hoofdverdachten, Elvis K. alias Monster is afgelopen zaterdag per KLM-vlucht vanaf de Extra Beveiligde Inrichting in Vught overgebracht naar Curaçao. Ook K. werd tijdens de vlucht zwaar bewaakt door leden van de anti-terreureenheid BSB van de marechaussee.
 
Procedureel verloop
 
Rechter Constantijn van Dam van Isselt begon met zijn uitleg van hoe het proces de hele week zal verlopen. Vervolgens las officier van justitie Gert Rip de tenlasteleggingen voor.
 
De verdachten Burney ‘Nini’ F.’, Elvis ‘Monster’ K., Dangelo ‘Panchek’ D. en Carlos P. worden allen beschuldigd van de moord op Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar. Hun advocaten zijn respectievelijk Marije Vaders, Olga Kostrzewski, Gladys Sophia-Alendy en Olga Lodowica (beiden vertegenwoordigen D.), en Alicia Blonk.
 
Tevens werden vanochtend twee nieuwe feiten tegen de verdachte D. bekendgemaakt door Rip. Hij heeft samen met K. op 25 januari vorig jaar – twee dagen voor de moord op Conception – een overval gepleegd op een geldloper van Hector Henriquez. De auto van het slachtoffer werd klemgereden en vervolgens werd hij onder bedreiging van een wapen bestolen van ruim 38.000 gulden. Ook zou D. samen met de medeverdachte P. een Venezolaanse vrouw op 23 augustus vorig jaar hebben overvallen. Zij namen haar mobiele telefoon en een bankbiljet van 20 dollar mee.
 
Volgens het Openbaar Ministerie heeft F. de moord op Wiels gedurende de periode van 1 april tot en met 5 mei vorig jaar voorbereid. Hij heeft 100.000 gulden (of een hoeveelheid geld) betaald aan K. om Wiels dood te schieten, aldus Rip. Tevens heeft hij de mannen gedurende diezelfde periode instructies gegeven voor deze moord.
 
D. en P. hielden zich volgens de officier bezig met het aanschaffen van kleding, handschoenen, wapens en de nummerplaat voor de gebruikte vluchtauto. Daarnaast wordt D. ook beschuldigd van de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez, waarbij K., net als bij de moord op Wiels, de schutter was. Martinez werd op 17 mei in het hoofd geschoten en vervolgens in zee gegooid. Zijn lichaam werd later bij de vlakte van San Pedro gevonden. D. staat ook terecht voor vuurwapenbezit. De politie vond op 20 september vorig jaar drie vuurwapens en twintig scherpe patronen in de tuin van D., in de Kaya Sakado bij Koraal Specht. Het betreft hier drie pistolen van de merken Baikal, CZ (model 83) en FN (model 1922).
 
Live-uitzending van de zaak
 
Om veiligheidsredenen wordt er geen publiek bij de zitting toegelaten. Alleen pers en directe familie mogen de rechtzaal in, andere geïnteresseerden kunnen via de radio op de hoogte blijven van wat zich in de rechtbank afspeelt.
 
Hier werd vanmorgen eerst tegen geprotesteerd door advocaten Olga Kostrzewski en Marije Vaders van respectievelijk de moordverdachten K. en F. De verdachten zouden in de kleine Curaçaose gemeenschap risico lopen en de waarheidsvinding zou bemoeilijkt worden. Officier van Justitie Gert Rip sloot zich daarbij aan. Volgens hem wordt de bevolking goed vertegenwoordigd door de (geschreven) pers.
 
De rechter besloot echter, in het belang van de openbaarheid van de rechtspraak, dat de zitting toch moet worden uitgezonden. Dit vanwege de grote interesse in de zaak en het feit dat het publiek – buiten de geschreven pers – ook recht heeft om de zaak te volgen. De gevoelige kwesties worden, als de advocaten dat willen, niet uitgezonden.
 
Behandeling ingediende verzoeken
 
Advocaat Lodowica diende een uitstelverzoek in. Ze zegt meer tijd nodig te hebben om zich voor te bereiden op de overvalzaak (Hector Henriquez), waarmee ze belast is. Rip verzette zich hiertegen. Daarnaast heeft ze een verzoek ingediend om drie getuigen te horen. De rechter zal aanstaande woensdag een beslissing nemen hierover, de dag waarop de zaak tegen K. behandeld zal worden.
 
Volgens Vaders wil haar cliënt F. niet aanwezig zijn bij de behandeling van de zaken tegen de andere verdachten. Ook advocaat Blonk heeft een verzoek ingediend voor de afwezigheid van haar cliënt. De verdachten hoeven niet aanwezig te zijn, besloot de rechter.
 
Daarnaast heeft Vaders een verzoek ingediend voor het horen van K., als getuige. Over dit laatste verzoek zal de rechter aanstaande donderdagmiddag een beslissing nemen.
 
Officier Rip wil ook de behandeling van de zaak tegen de verdachte F. aanhouden en heeft een verzoek hiervoor ingediend. De rechter zal dit verzoek aanstaande donderdag behandelen. 
 
De rechter heeft vanmiddag en morgen de hele dag gereserveerd voor de zaak tegen K. De officier zal de betrokkenheid van K. bij de moordzaken en overval uitvoerig uitleggen in zijn requisitoir en vervolgens krijgt zijn advocaat de tijd om haar pleidooi voor te dragen. De zaken tegen D. en P. worden woensdag en donderdagochtend inhoudelijk behandeld en de zaak tegen F. donderdagmiddag en vrijdagochtend.
 
De rechter zal op 29 augustus het vonnis in deze zaken zal uitspreken.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.