OM niet onder de indruk van ingetrokken bekentenis en eist levenslang voor Monster

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie heeft niet veel betekenis gehecht aan het intrekken van de verklaringen door Elvis “Monster” Kuwas. "Het is nu een ontkennende verdachte, dat maakt het alleen maar erger voor hem."
 
Dat betoogde officier van Justitie Gert Rip vandaag tijdens de tweede dag van de zaak Magnus. Monster is de hoofdverdachte in de zaak van de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels; hij zou de schutter zijn geweest die de dodelijke schoten heeft gelost.
 
OM eist levenslang tegen Monster. “Het OM heeft geen andere keuze, gezien het criminele verleden en proceshouding van Monster.” Daarnaast wil het OM het geld dat hij met drie moorden - waaronder die op Wiels - en met de overval op Hendrik Henriquez heeft verdiend, ‘afpakken.’
 
Volgenns advocaat Olga Saleh-Kostrzewski staat Elvis 'Monster' Kuwas terecht voor de moord op politicus Helmin Wiels, omdat het Openbaar Ministerie deze 37-jarige No Limit Soldier op het oog had. Daarna zijn ze het bewijs gaan zoeken. “Er is sprake van tunnelvisie, er rust een grote prestatiedruk op het OM om deze zaak op te lossen.”
 
Zij zegt dat er onvoldoende zekerheid is dat Monster Wiels heeft doodgeschoten. De drie getuigenverklaringen tegen haar cliënt zijn niet op de waarheid berust stelt zij, het OM heeft niet aangetoond dat het gevonden vuurwapen daadwerkelijk van Monster is en alle eerdere verklaringen zijn onder zware druk van het OM gedaan. “Zo heeft mijn cliënt verklaard dat Robbie dos Santos zou hebben betaald voor de moord, maar hij is inmiddels weer een vrij man.”
 
Kuwas zelf is tijdens de zitting licht geïrriteerd, hij probeert duidelijk te maken dat het OM hem zwaar onder druk heeft gezet. Een bekentenis leek de enige manier om onder een levenslange veroordeling uit te komen. Maar hij bedacht zich, en trok gisteren alle verklaringen in. “Ik maak geen deal met mensen, alleen met god”, zo geeft hij op de tweede procesdag aan. Kuwas, die zich blijft beroepen op zijn zwijgrecht, vraagt om een eerlijk proces. En die heeft hij gekregen, pleit officier van Justitie Gert Rip in zijn requisitoir en eist levenslang.
 
Kuwas is getrouwd en vader van drie kinderen. Ook heeft hij twee andere kinderen uit een eerdere relatie. Hij groeide op in een internaat en heeft geen diploma's op enkele lasdiploma's na die hij in detentie heeft behaald. “Van jongs af aan heeft u uw brood in het criminele circuit verdiend”, stelt rechter Constantijn Van Dam van Isselt, wat Kuwas direct ontkent. Hoe hij dan wel zijn geld verdiende, wil hij niet zeggen. De rechter concludeert dat hij naast zijn strafblad op Curaçao ook nog een zeventien pagina's tellende strafblad in Nederland heeft.
 
Uit psychiatrisch onderzoek blijkt niet dat Monster aan een psychische stoornis lijdt. De officier van Justitie heeft bij de eis dan ook gesteld dat hij volledig toerekeningsvatbaar kan worden gehouden, zowel voor de moord op Wiels als voor twee andere moorden die hij in juni 2012 op Lionel Arnaud en in januari 2013 op Raikel Conception zou hebben gepleegd."Puur voor het geld", zegt Rip.
 
Rip leek ongemoeid door de beweringen van Monster’ advocaat Olga Saleh-Kostrzewski dat het bewijs tegen haar cliënt louter gebaseerd is op inconsistente getuigenverklaringen en omkoping.
 
Van een deal tussen Monster en het OM, in ruil voor een verklaring, zoals Saleh beweert, is volgens Rip geen sprake. “Wat er tussen mij en Monster tijdens het verhoor op 14 november is gezegd, was geen deal. De afspraak die het OM heeft gemaakt, is dat Monster zijn detentie in Nederland kan uitzitten, niet als beloning voor een verklaring, maar voor zijn eigen veiligheid. Juridisch gezien is het toegestaan om afspraken te maken met verdachten en getuigen en in dit geval zelfs noodzakelijk”, aldus Rip.
 
Terwijl advocaat Saleh-Kostrzewski een uitgebreid betoog hield over tegenstrijdigheden in het onderzoek van het OM, was het verweer van de lichtelijk geïrriteerd geraakte officier van Justitie kort en stellig: “blijkbaar ziet de raadsvrouw overal een deal in. Druk uitoefenen is bij deze mate van strafbare feiten normaal en toegestaan.”
 
Huurmoordenaar
“Een mensenleven is zeer kostbaar, maar voor de verdachte blijkbaar zeer weinig waard”, betoogde Rip. Op het moment dat de officier van Justitie zijn requisitoir besloot, reageerden de nabestaanden in de zaal geëmotioneerd. “De verdachte heeft drie moorden gepleegd, puur om het geld en heeft dit uitgevoerd als een professionele huurmoordenaar. Zijn acties hebben bij familieleden en dierbaren onnoemelijk leed veroorzaakt. Ze hebben het extra moeilijk omdat zij met veel vragen zitten die de verdachte niet wil beantwoorden.”
 
Het OM blijft vasthouden aan de ingetrokken verklaringen van Kuwas, van zijn vrouw Monalisa en van zijn buitenechtelijke vriendinnen en medeverdachten. Deze verklaringen ondersteunen volgens Rip het technische en tactische onderzoek en andere getuigenverklaringen.
 
Opties
“We hebben nooit doelbewust tekort gedaan aan een eerlijk proces. De raadsvrouw zegt tot het bittere einde door te vechten om het OM niet-ontvankelijk te laten verklaren of er vrijspraak klinkt. Zij zegt dat dit de enige optie is. Een betere optie is dat de verdachte gewoon verklaart naar waarheid. Daarmee bewijst hij niet zichzelf maar ook nabestaanden een dienst”, besloot Rip.
 
(Caribisch Netwerk)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.