Oprichting Toko di Prevenshon (Preventiewinkel)

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao, het Korps Politie Curaçao (KPC) en Verzekeringsmaatschappij Ennia  hebben woensdag 12 november 2014 tijdens het seminar “Prevent Now” een Memorandum of Agreement getekend.
Hierin is besloten tot de gezamenlijke oprichting van de“Toko di Prevenshon” (TdP), met als eerste uitvoerende activiteit het preventieproject “Mi ta brasa siguridat”.
 
Memorandum of Agreement
 
Het OM en Ennia zullen alles doen wat redelijkerwijs in hun vermogen ligt om de Toko di Prevenshon (TdP) tot een effectief instrument te maken binnen het totaal aan inspanningen om sociale veiligheid op Curaçao te bereiken en in stand te houden. De bevolking en gasten van Curaçao kunnen naar de TdP toe komen voor de aanschaf van concrete preventiemiddelen, en voor advies bij het nemen van concrete tastbare preventieve maatregelen. De TdP gaat bovendien zelf naar de bevolking toe en onderneemt concrete acties. Als eerste actie van de TdP verbinden het OM en Ennia zich onder de naam “Mi ta brasa siguridat”, aan een pilotproject gericht op wijkpreventie ter bescherming tegen atrako’s, inbraken en autodiefstallen.
 
Het Openbaar Ministerie en Ennia zijn de initiatiefnemers tot de TdP, maar geen exclusieve shareholders. 
 
De TdP zal een open formule zijn van en voor Curaçao. Dat impliceert dat aansluiting bij het initiatief door vele anderen die een bijdrage aan de veiligheid op Curaçao kunnen leveren wordt nagestreefd en gestimuleerd. De TdP richt zich op tastbare dreigingen, tastbare handelingen, tastbare gevolgen en tastbare De TdP richt zich op preventie van (voorkomen), en preparatie op (voorbereiden), sociale onveiligheid. 
 
Sociale veiligheid betreft de dreiging die uitgaat van het gedrag door mensen. Binnen de TdP komen de unieke inzichten en unieke beïnvloedingsmogelijkheden van de private en de publieke sector samen. De TdP is op de hulp aan slachtoffers gericht. De hulp heeft een socio-technisch karakter: beïnvloeding van gedrag door het benutten van technische of technologische voorzieningen. Wat de TdP bijzonder maakt ten opzicht van bijvoorbeeld commerciële partijen, is het integrale karakter van haar dienstverlening. De deelnemers aan de TdP geven gezamenlijk (publiek-privaat), maar met behoud van ieders verantwoordelijkheid, invulling aan elkaars verantwoordelijkheid. De kracht van de samenwerking binnen de TdP is dat men elkaar toestaat over de grenzen van het eigen werkveld heen te denken.
 
De bundeling van de sterke kanten van de publieke- en private sector vertaalt de TdP in integrale producten en diensten. De Toko di Prevenshon is een preventiewinkel met een plus. Ze werkt vanuit een 
centrale locatie die open staat voor het publiek, maar ze werk ook in de wijk. De kern van de TdP bestaat uit concrete producten en diensten die in de eerste plaats helpen om criminaliteit te voorkomen. In de tweede plaats helpt de TdP burgers om zich beter op criminaliteit te prepareren. Daarmee wil de TdP bijdragen aan de terugdringing van het aantal misdrijven en het collectieve veiligheidsgevoel versterken. 
 
In dat effect staat niet alleen de individuele persoon die wordt bediend centraal, maar vooral ook de Curaçaose samenleving als geheel. De TdP is voortdurend op de hoogte van het actuele beeld van de onveiligheid op Curaçao. Zou zij dat niet hebben, dan weet zij preventie-inspanningen niet te richten en te coördineren. Dat beeld is samengesteld: opgebouwd uit de inzichten van verschillende publieke en private partijen. Een belangrijke functie is de selectie en ontwikkeling van preventieproducten die passen bij de context van Curaçao en haar specifieke veiligheidsvraagstukken.
 
De TdP wil zich in het nastreven van haar missie laten leiden door de volgende uitgangspunten.
 
1. De TdP wil een voorbeeld zijn van een succesvol platform voor publiek-private samenwerking.
2. Publiek-private samenwerking staat voor het gezamenlijk optimaal aanwenden en op elkaar betrekken van de invloed op, en beïnvloedingsmogelijkheden van, veiligheid en daarbij betrokken 
doelgroepen.
3. De TdP kent een integrale oriëntatie waarbij (potentiële) veiligheidsvraagstukken, de plaatsen waar die zich (kunnen gaan) voordoen, en de doelgroepen die daarbij zijn betrokken, uit zoveel mogelijk invalshoeken tegelijkertijd en in samenhang worden aangepakt.
4. De TdP is een ‘open formule’: participanten die kunnen en willen bijdragen aan het dichterbij brengen van haar missie zijn niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk.
5. De producten en dienstverlening van de TdP zijn in gelijke mate en tegen gelijke voorwaarden voor een ieder toegankelijk. Drempels die deze toegankelijkheid voor bepaalde doelgroepen in de weg zouden kunnen staan (zoals kosten), wil zij zoveel mogelijk slechten.
6. De producten en dienstverlening van de TdP worden zonder winstoogmerk en tegen kostprijs (of minder) aangeboden.
7. De organisatie, producten en dienstverlening van de TdP zijn a-politiek. Organisatie, producten en dienstverlening zijn rechtstreeks gedefinieerd in relatie tot de geobjectiveerde aard en omvang van (potentiële) veiligheidsvraagstukken.
8. De TdP heeft en verstrekt continue inzicht in de aard, omvang en dreiging van criminaliteit op basis van op elkaar betrokken gegevens van private en publieke partners. Ze onderneemt op basis daarvan zelfstandig preventieve initiatieven.
9. De TdP is zowel een organisatie met een centrale locatie als ook een over de samenleving gedistribueerde functie.
10. De TdP concurreert niet met lokale aanbieders van producten en diensten. Binnen haar publieke- en private oriëntatie geeft zij deze aanbieders juist een platform.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.