Hoger beroep in zaak Magnus 28 tot 31 januari

WILLEMSTAD - Het Hof zal het hoger beroep in de zaak Magnus behandelen van woensdag 28 januari tot en met zaterdag 31 januari aanstaande.
 
Eerst zullen de feiten en persoonlijke omstandigheden doorgenomen worden en aanstaande donderdag zal de advocaat-generaal (AG) de strafeisen tegen de verdachten bekendmaken. Vonnis is op 20 februari.
 
Alle zaken beginnen om negen uur en de bedoeling is dat ze om vijf uur ‘s middags geschorst worden. Eerst zal de zaak tegen de inmiddels vrijgelaten Carlos ‘Kalo’ Pieter behandeld worden. De hele ochtend van 28 januari is hiervoor gereserveerd. In de middaguren zal het hof de zaak tegen Dangelo ‘Panchèk’ Damascus behandelen. De dag daarop zal de zaak tegen de schutter Elvis ‘Monster’ Kuwas behandeld worden, gevolgd door het requisitoir van de AG in alle zaken. De advocaat van Damascus krijgt de hele ochtend om te pleiten, vervolgens krijgt de AG de mogelijkheid om hierop te reageren (repliek) en krijgt de advocaat wederom de kans om te reageren op wat de AG naar voren heeft gebracht (dupliek). Damascus heeft dan het recht op het laatste woord voordat zijn zaak wordt afgehandeld. In de middaguren volgt de advocaat van Kuwas. Hetzelfde geldt voor de advocaat van Pieter op zaterdag. Ook in de zaken tegen Kuwas en Pieter zal de AG reageren, krijgen hun advocaten de kans om daarop te reageren en hebben ook zij het recht op het laatste woord.
 
Anders dan in eerste aanleg wordt de behandeling in hoger beroep niet live uitgezonden. Er worden beeldopnamen gemaakt van de opkomst van de hofleden en van de voordracht van de zaken door de AG. Het hof zal deze opnamen vervolgens onder de leden van de pers verspreiden per e-mail. Het is wel toegestaan om de zitting waarop uitspraak wordt gedaan, op 20 februari, rechtstreeks uit te zenden.
 
Zoals bekend heeft het OM eerder beroep aangetekend tegen de vrijspraak van de mannen Damascus en Pieter van betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels. Dit terwijl het OM twintig jaar celstraf eiste tegen Damascus en vier jaar tegen Pieter. Damascus kreeg echter acht jaar celstraf opgelegd voor twee overvallen en vuurwapenbezit, en Pieter kreeg achttien maanden voor een gewapende overval die hij samen met Damascus had gepleegd. Pieter is in hoger beroep gegaan tegen deze straf. Zijn raadsvrouw tekende in september jongstleden beroep aan. Pieter beweert onschuldig te zijn en wil van deze gewapende overval vrijgesproken worden.
 
Kuwas heeft begin september beroep aangetekend via zijn advocaat Olga Saleh-Kostrzewski. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf voor de moorden op Wiels in mei vorig jaar, Raikel Conception op 27 januari vorig jaar en op Lionel ‘Layo’ Arnaud in juni 2012, en een gewapende overval die hij samen met medeverdachte Damascus heeft gepleegd op een geldloper van Hector Henriquez, twee dagen voor de moord op Conception.
 
Kuwas is zeer teleurgesteld, triest en boos over het vonnis. Hij heeft zijn verklaringen ingetrokken tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus begin vorige maand, maar de rechter acht zijn bekennende verklaringen in de zaak betrouwbaar. Dit terwijl zijn verklaringen in de zaken van Damascus en Pieter wel onbetrouwbaar zijn bevonden. Hiermee is Kuwas het niet eens en hij tekende hoger beroep aan. Hij was bij het uitspreken van het vonnis niet aanwezig. Hij was in Nederland, waar hij om veiligheidsredenen vastzit. Rechter Constantijn van Dam van Isselt maakte toen bekend dat hij het vonnis via live streaming had gevolgd.
 
Opmerkelijk is dat er drie dagen zijn gereserveerd voor de behandeling van Magnus, inclusief een zaterdag. Het Gerecht heeft nooit eerder een zaak op een zaterdag, oftewel in het weekeinde, behandeld.

Wijziging dienstverlening Gerecht in eerste aanleg Bonaire vanwege Coronamaatregelen van 21 t/m 30 september

KRALENDIJK – Om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegen te gaan heeft het Gerecht in eerste aanleg Bonaire een aantal maatregelen genomen. Deze maatregelen gelden voorlopig vanaf vandaag, 21 september, tot en met 30 september 2020.

Politie neemt gevaarlijke honden in beslag

WILLEMSTAD - Heden heeft het HIT-team van de politie op last van de officier van justitie van het Openbaar Ministerie twee gevaarlijke honden in beslaggenomen. Dit naar aanleiding van een bijtincident dat deze zomer plaatsvond bij Koredor.

Openbaar Ministerie schikt met geldtransactiekantoren

De officier van justitie van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (“OM”) heeft een tweetal geldtransactiekantoren op Sint Maarten – Popular Express en Money Express - een transactie aangeboden ter voorkoming van verdere strafrechtelijke vervolging.