Behandeling gewijzigde wetboek van Strafrecht Suriname

PARAMARIBO - Mensen die zich seksueel vergrijpen aan kinderen en jeugdigen, moeten gedifferentieerde straffen opgelegd worden. Wie zich aan heel jonge kinderen vergrijpt dient zwaarder gestraft te worden dan personen die zich aan oudere kinderen en tieners vergrijpen.
 
Dat stelde DOE-fractieleider Carl Breeveld dinsdag in het parlement bij de behandeling van het gewijzigde wetboek van Strafrecht.
 
"We kunnen hier niet 'one size fits all' hantereren", stelde de politicus. "Je kunt een geval waarbij het gaat om een zestienjarige niet op dezelfde manier beoordelen als wanneer het gaat om een kind van anderhalf jaar." In de strafbepaling moet onderscheid komen en hoe jonger het slachtoffer, hoe zwaarder de straf, vindt Breeveld.
 
Staande de vergadering werd door parlementsvoorzitter Jenny Geerlings Simons ontdekt dat in het wetsontwerp staat dat daders een gevangenisstraf van ten hoogste 15 jaar kunnen krijgen of een boeete van maximaal SRD 100.000. Men kan "een van beide straffen" krijgen. Deze bepaling is voor Simons en andere leden van het parlement onacceptabel. De regering is gevraagd dit te schrappen omdat het onaanvaardbaar is dat mensen die anderen hebben verkracht of seksueel gemolesteerd, hun straf met geld afkopen. Breeveld vindt dat vooral bij kindermisbruik "concrete, effectieve strafmaatregelen" getroffen moeten worden. "Als mensen met geld kunnen betalen denk ik dat het gewoon doorgaat. Zeker als je een paar rijke stinkerds hebt die over voldoende midddelen beschikken de kinderen a la dol misbruiken en gewoon betalen. Dat kan niet", stelde Breeveld.
 
Ruth Wijdenbosch (VHP) pleitte ervoor dat misdrijven als verkrachting niet in aanmerking moeten komen voor verjaring. Ze voerde aan dat slachtoffers vanwege opgelopen trauma's soms pas na tientallen jaren in staat zijn over hun ervaringen te praten. Zij moeten dus de mogelijkheid hebben om tezijnertijd alsnog aangifte te doen tegen daders.
 
De Ware Tijd

Wijziging dienstverlening Gerecht in eerste aanleg Bonaire vanwege Coronamaatregelen van 21 t/m 30 september

KRALENDIJK – Om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegen te gaan heeft het Gerecht in eerste aanleg Bonaire een aantal maatregelen genomen. Deze maatregelen gelden voorlopig vanaf vandaag, 21 september, tot en met 30 september 2020.

Politie neemt gevaarlijke honden in beslag

WILLEMSTAD - Heden heeft het HIT-team van de politie op last van de officier van justitie van het Openbaar Ministerie twee gevaarlijke honden in beslaggenomen. Dit naar aanleiding van een bijtincident dat deze zomer plaatsvond bij Koredor.

Openbaar Ministerie schikt met geldtransactiekantoren

De officier van justitie van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (“OM”) heeft een tweetal geldtransactiekantoren op Sint Maarten – Popular Express en Money Express - een transactie aangeboden ter voorkoming van verdere strafrechtelijke vervolging.