Politie en stichting zien toename jeugdige drugsgebruikers

ORANJESTAD — “Drugs zijn ingeburgerd in de samenleving, ze vormen een steeds groter wordend probleem, vooral bij de jeugd”, stelt Dennis Jacobs van Korps Politie Aruba (KPA) in een gesprek met Amigoe.
 
De leeftijd gaat omlaag, zegt hij. Preventie is niet altijd meer toereikend, stelt directeur van drugs-preventiestichting Fundacion Anti Droga Aruba (Fada), Juendel Sprok. “Je houdt het niet altijd tegen, dus zetten wij nu ook in op het informeren over hoe drugs veilig te gebruiken.”
 
Jacobs werkte jaren op de afdeling verdovende middelen en is nu teamchef gewapende overvallen. “Ik zit al vanaf 1989 in de drugswereld en kan uit ervaring stellen, mede ook door de resultaten uit de preventief fouilleeracties, dat het drugsgebruik bij met name jongeren een alarmerend probleem is.” Hij legt uit dat de leeftijd ook omlaag gaat. “Vanaf dertien jaar is geen uitzondering. Marihuana staat op nummer 1 als populaire drug, daarna volgt cocaïne.” Hij relateert het gebruik van drugs aan de omvangrijke sociale problemen in de samenleving.
 
 
 
Geen cijfers
 
Sprok onderschrijft de door Jacobs genoemde trend dat drugsgebruik onder de jeugd toeneemt. “Maar ook het teveel drinken van mixen van sterke drank met energiedranken groeit snel onder jongeren.” Eveneens ziet de directeur het gebruik van partydrugs als een gevaar, omdat het een vast onderdeel van het uitgaansleven vormt. Recent werd in Amigoe een artikel gepubliceerd over het gebruik van partydrugs op Curaçao zoals XTC, GHB en ketamine dat een fenomeen op grote feesten blijkt te zijn. “Je houdt drugsgebruik onder jongeren lang niet altijd meer tegen, dus naast preventie zetten wij ook in op informatie over hoe drugs zo veilig mogelijk te gebruiken. Met chemische drugs weet je bijvoorbeeld nooit goed wat erin zit. Daarin volgen wij de lijn van de Jellinek kliniek en het Trimbos Instituut in Nederland.” Jacobs ziet op straat de partydrugs niet echt als een toenemend probleem. Beiden stellen dat cijfers ontbreken om daadwerkelijk een inzicht te krijgen in het probleem drugsgebruik. “Er zijn al jaren geen cijfers bekend gemaakt.”
 
 
Drugstest
 
Jacobs en zijn collega Marcel Illis gaven recent een informatiebijeenkomst voor personeel van hotel La Cabana over drugs. “Een dergelijke, overigens voor de staf verplichte, bijeenkomst wordt als voorwaarde gesteld voordat je drugstests kunt uitvoeren, iets wat wij van plan zijn”, legt een medewerker van het hotel uit. Uitgangspunt is dat een werkvloer veilig, gezond, productief en efficiënt moet zijn, zo vindt La Cabana. Preventie van alcohol- en/of drugsmisbruik zijn dan essentieel. Het is ook de verantwoordelijkheid van een bedrijf om hier binnen haar mogelijkheden aan te werken en het hotel streeft dan ook naar een drugsvrije werkomgeving. Jacobs en Illis hadden drugs meegenomen om de werknemers de verschillende verdovende middelen te laten zien en hoe ze gebruikt worden. Zij spraken over de effecten op korte en lange termijn en ook hoe drugs geproduceerd worden. Het personeel werd uitgelegd hoe je herkent of iemand drugs gebruikt heeft en wat je dan moet doen. Verandering in gedrag, voeding en kleding kunnen een indicatie zijn, aldus het tweetal.
 
Amigoe
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.