Huiszoekingen en aanhouding in onderzoek ‘Dubnium’

WILLEMSTAD - Vanochtend hebben er onder leiding van de rechter-commissaris op Curaçao een aantal huiszoekingen plaatsgevonden in de omgeving van Koraal Specht, Brievengat, Mahuma, Boka Sami en Bonam.
 
Verder is met toestemming van betrokkenen een huiszoeking verricht bij een pand in Suffisant. In opdracht van het Openbaar Ministerie is vanochtend ook de 43-jarige man G.H.J.B. aangehouden.
 
Het zou gaan om oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen.
 
De huiszoekingen en de aanhouding zijn gedaan in het kader van het onderzoek ‘Dubnium’. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het projectteam ‘Duradero’, dat bestaat uit opsporingsambtenaren van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Curaçao (KPC).
 
Duradero is een project dat onder meer tot doel heeft de financieel-economische criminaliteit op Curaçao te bestrijden. Bij dit project speelt het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) een belangrijke rol.
 
Het onderzoek Dubnium heeft betrekking op strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een partij mondkapjes in het jaar 2012.
 
Door of namens de Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) is destijds bij de aangehouden G.H.J.B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim ANG. 365.000 voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan BZV. Het vermoeden is dat meerdere personen zich door middel van deze transactie persoonlijk hebben verrijkt. De strafbare feiten betreffen oplichting, valsheid in geschrift, verduistering en witwassen. 
 
Tijdens de huiszoekingen van vanochtend zijn in het belang van het onderzoek onder meer schriftelijk bescheiden, computers en mobiele telefoons in beslag genomen. Ook is in het kader van een strafrechtelijk financieel onderzoek (SFO) een luxe personenauto in beslag genomen.
 
Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.