OM Aruba eist 3 jaar cel voor schutter Olde Molen

ORANJESTAD — Drie jaar gevangenisstraf voor de 23-jarige Jiandro W. die in de nacht van 11 op 12 oktober een schot loste bij uitgaansgelegenheid de Olde Molen. Dat eist het Openbaar Ministerie (OM).
 
Tegelijk met hem staat zijn rivaal, de 18-jarige Gwenmar M. terecht. Hij wordt verdacht van poging doodslag in diezelfde nacht op dezelfde plek. De rechter doet over drie weken uitspraak.
 
In die bewuste uitgaansnacht in oktober gaat het mis op het buitenterrein van de Olde Molen. Terwijl een groep mensen, waaronder Jiandro, buiten met elkaar praat, komt er een witte auto aangereden. Er stappen vijf jongemannen uit. De mannen, waaronder ook Gwenmar, krijgen ruzie met een paar van de bargasten in de Olde Molen. Tijdens de ruzie wordt Jiandro hard op zijn hoofd geslagen. Gwenmar wordt in zijn arm gestoken. Na enige tijd springen Gwenmar en zijn vrienden weer in de auto om, zo blijkt achteraf, zwaardere wapens te halen. Met honkbalknuppels, een stuurklem en een mes keren ze terug naar de Olde Molen om ‘de zaken te regelen’. Gwenmar steekt iemand met zijn zakmes. Het slachtoffer moet naar het ziekenhuis. Dan volgt een pistoolschot. Als de beveiligers aansnellen treffen zij Jiandro aan met een pistool in zijn handen. Op de vraag van wie het pistool is en of hij gericht op iemand schoot, heeft vandaag iedereen een ander antwoord.
 
Gezellig avondje
 
Volgens Jiandro is het pistool niet van hem, hij kwam naar eigen zeggen ongewapend naar de Olde Molen toe. Het enige wat hij wilde, was een gezellig avondje uit met zijn vriendin. Zijn vriendin, die hem vanaf de publiektribune bijstaat, knikt bevestigend. Toen de jongens uit de witte auto dreigend op hem afliepen, zag hij naar eigen zeggen dat één van hen een pistool bij zich droeg. Toen hij het wapen probeerde af te pakken is het af gegaan. “Leugens”, zegt de officier van justitie. “Deze verklaring wordt alleen ondersteund door zijn vriendin. Volgens alle andere getuigen die zijn gehoord haalde Jiandro zelf het wapen uit zijn zak en schoot hier gericht mee op zijn rivalen.” Dat Jiandro nu weer in de gevangenis zit, is niet goed voor hem, zegt zijn advocaat Gabriela Sjiem Fat. Jiandro had namelijk net zijn leven weer op de rit. Nadat hij een paar jaar gevangenisstraf uitgezeten had voor een gewapende overval in 2011 wilde hij zijn leven weer op de rails krijgen. Zijn familie en vrienden in Madiki had hij gedag gezegd en hij was ingetrokken bij zijn vriendin en haar ouders.
 
Verveeld
 
De jonge Gwenmar kijkt ondertussen verveeld toe. Hij zit onderuit gezakt op zijn stoel en geeuwt regelmatig. De tenger gebouwde jongen met eigenwijs overeind staande dreadlocks ontkent niet dat hij inderdaad iemand met zijn zakmes gestoken heeft. Na een woordenwisseling met zijn slachtoffer pakte hij zijn mes, herinnert hij zich. Op het moment dat het slachtoffer het mes zag schrok hij en rende richting de ingang van de Olde Molen. Gwenmar rende achter hem aan. Toen zijn slachtoffer struikelde pakte hij zijn kans en stak hem vanachter in zijn rechterzij. Volgens hem was het zelfverdediging. Daar zet de rechter vraagtekens bij. “Als jij achter iemand aan rent om hem te steken, dan lijkt het me niet dat je jezelf hoefde te verdedigen.”
 
Geen school of werk
 
Voor de 18-jarige Gwenmar is vandaag niemand naar de rechtbank gekomen. De jongen kijkt af en toe nieuwsgierig naar de publiekstribune, alsof hij wil kijken of er toch iemand voor hem is aangeschoven. Gwenmar heeft geen werk en zit niet meer op school. Drie jaar geleden werd hij van EPB Hato afgestuurd omdat hij marihuana bij zich had. Sindsdien hangt hij thuis rond, rookt wiet en gaat ’s avonds uit. Zijn advocaat Patrick van der Biezen vraagt de rechter of hij het jeugdstrafrecht op hem wil toepassen. “Gwenmar is nog piepjong en bovendien nog niet eerder met justitie in aanraking gekomen. Geef hem de kans iets van zijn leven te maken.”
 
Kopschopper
 
Dan wordt er in de rechtszaal een film getoond van een vechtpartij die plaatsvond vier dagen voor het incident bij de Olde Molen. Te zien is hoe twee jongens met elkaar op de grond worstelen. Er worden forse klappen uitgedeeld. Na enkele seconde worstelen is op de beelden te zien hoe er een andere jongen aan komt lopen die flink uit haalt met zijn voet en één van de worstelaars een trap tegen het hoofd geeft. Ook geeft hij daarna nog een harde stomp. Gwenmar geeft toe dat hij de jongen is die schopt en slaat. En die bekentenis is waardevol voor de officier van justitie. Want terwijl ze eerder dacht niet te kunnen bewijzen dat de kopschopper Gwenmar was en dus noodzakelijkerwijs vrijspraak dacht te moeten vragen, heeft hij het nu zelf toegegeven. Dat betekent dat Gwenmar niet alleen verdacht wordt van poging tot doodslag bij de Olde Molen, maar ook van poging tot zware mishandeling vier dagen eerder. Naast de 1,5 jaar onvoorwaardelijke celstraf eist zij een half jaar voorwaardelijk en onder toezichtstelling van Stichting Reclassering.
 
Amigoe
 
Jiandro W. wordt in deze zaak vertegenwoordigd door advocaat Gabriela Sjiem Fat van Sjiem Fat & Co. Law Offices in Aruba. Gwenmar M. wordt in deze zaak bijgestaan door advocaat Patrick van der Biezen van advocatenkantoor Lejuez & Marchena Advocaten in Aruba.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.