Veroordeelde mensenhandelaar nog steeds zonder advocaat

ORANJESTAD — De voor mensenhandel veroordeelde Alex M. kampt nog steeds met het probleem dat geen enkele advocaat op Aruba hem wil vertegenwoordigen.
 
Hierdoor loopt zijn hoger beroep tegen zijn veroordeling ernstige vertraging op. Voor het Openbaar Ministerie (OM) is de maat vol. “M. heeft genoeg kansen gekregen op een eerlijk proces. De zaak moet nu gewoon doorgaan.”
 
Dat zei de procureur-generaal (pg) maandag in de rechtbank tegen de leden van het Gerechtshof die naar Aruba waren gekomen om de procedure van M. te bespreken. M. werd al in november 2013 veroordeeld voor mensenhandel en uitbuiting van vrouwen die in 2009 en 2010 voor zijn nachtclub Foxy Lady werkten. Hij kreeg hiervoor vijf jaar celstraf opgelegd maar ging tegen deze veroordeling in beroep. “Sinds zijn aanhouding in 2010 is M. door tenminste dertien advocaten vertegenwoordigd”, zegt de pg. Al deze advocaten hebben zich op een gegeven moment teruggetrokken, anderen hebben de zaak al direct geweigerd. “Naar de reden waarom advocaten de zaak niet willen aannemen of de samenwerking voortijdig beëindigen, kan ik alleen maar gissen. Is de zaak te ingewikkeld?”, vraagt de pg zich hardop af. “Dat lijkt me niet waarschijnlijk. Of is het de samenwerking met M. die het de advocaten onmogelijk maakt hun werk te doen?”
 
Eerlijk proces?
 
M. zelf zegt hier geen antwoord op te hebben. “Denk je dat ik mijn best niet doe? Hoeveel meer mijn best kan ik nog doen? Ik heb het Hof de vorige keer (december 2014, red.) zelfs gevraagd om een advocaat voor me te regelen. Is hier sprake van een eerlijk proces? No way!” M. wil een pro-deo advocaat, naar eigen zeggen omdat hij de kosten niet meer kan ophoesten. “Ik ben onvermogend. Ik werk al vijf jaar aan deze strafzaak. Eerst betaalde ik nog mijn advocaten, maar nu kan ik het bedrag niet meer ophoesten.”
 
Triest
 
Zolang M. geen advocaat heeft, wil hij niet dat er getuigen worden gehoord. “Getuigen kunnen nu zeggen dat de meisjes (ex-werknemers, red.) met een triest gezicht uit mijn kantoor kwamen”, zegt M. “Daar worden dan conclusies uitgetrokken dat ik ze slecht behandelde, maar de verhoorders moeten doorvragen. Ze moeten vragen waarom de meisjes triest keken. Ik runde het bedrijf, misschien deden ze hun werk niet goed en had ik ze daar op aangesproken. Ik heb een advocaat nodig die erop let dat er goed doorgevraagd wordt zodat de échte waarheid boven tafel komt.” M. verzoekt de Hofleden om het onderzoek stop te zetten tot hij een advocaat heeft. Maar dit verzoek wijst het Hof af. “De voortgang van de zaak is nu belangrijker. Het onderzoek wordt dus gewoon voortgezet.” Wel benadrukt het Hof dat M.’s advocaat later eventueel nog wel aanvullende onderzoeksvragen kan indienen die aan de getuigen worden voorgelegd.
 
Nieuwe advocaat
 
Het Hof zegt toe zich te gaan buigen over de vraag hoe M. aan een advocaat te helpen. Over drie weken wordt hierover uitspraak gedaan. Op 15 juni wordt het proces hervat. De kans dat de zaak dan inhoudelijk wordt behandeld is echter klein. Mocht M. dan al een nieuwe advocaat hebben, dan zal deze tijd nodig hebben om het volledige dossier, bestaand uit vijf dozen aan documenten, door te nemen. Ook is de kans groot dat zijn nieuwe advocaat aanvullende onderzoekseisen wilt indienen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.