Tien jaar Natalee Holloway: één groot raadsel

ORANJESTAD — Gigantische media-aandacht en tientallen complottheorieën. De plotselinge verdwijning van het 18-jarige Amerikaanse meisje Natalee Holloway houdt niet alleen Aruba, maar heel de wereld in zijn greep. Haar mysterieuze verdwijning is precies tien jaar geleden.
 
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de zaak toen eigenhandig onderzocht, vertelt aan Amigoe over de zaak-Holloway. “Ik krijg nog wekelijks tips van helderzienden en toeristen.”
 
Een broeierige nacht in mei 2005. De 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway verdwijnt samen met de Nederlandse Joran van der Sloot, in de duisternis. Alleen Joran keert terug. Wat er die avond precies is gebeurd, blijft tot op heden één groot raadsel. Ook het Openbaar Ministerie (OM) krijgt niet helder of hoofdverdachte Joran daadwerkelijk schuldig is aan de vermissing van het Amerikaanse meisje. Eén ding is zeker: tot op de dag van vandaag heeft niemand meer iets van Natalee vernomen. Zij is voorgoed verdwenen van het kleine eiland Aruba.
 
Indringend
 
Bij Peter R. de Vries staat de zaak nog helder voor de geest. “De afgelopen tien jaar heb ik bewust meegemaakt. Ik was regelmatig op Aruba voor onderzoek en had daarnaast intensief contact met de moeder van Natalee, Beth Holloway. Dat was indringend.” Volgens hem verliep het onderzoek op Aruba niet makkelijk. “Bij justitie gebeurden vreemde dingen en er zijn aanwijzingen dat de vader van Joran, die toen rechter in opleiding was, informatie doorspeelde. En er zijn fouten gemaakt. Zo werd er té lang met de aanhouding van Joran gewacht.” Deze fouten hebben volgens hem mogelijk te maken met onervarenheid. “Ik denk niet dat ze het kwaad bedoelden. In mijn ogen had het te maken met een mate van naïviteit. Dat iemand verdwijnt op Aruba, gebeurt niet elke dag. Er zijn onverklaarbare dingen gebeurd, maar dat voorkom je denk ik ook niet op een klein eiland waar iedereen met elkaar praat.”
 
Zee
 
Ondanks dat haar lichaam nooit is gevonden, werd Natalee op 12 januari 2012 door een rechter in Alabama officieel juridisch doodverklaard. Er zijn geen aanwijzingen meer dat zij in leven is. Dit leidt tot veel speculaties, bijvoorbeeld dat zij als seksslaaf zou werken in Venezuela. Ook De Vries moet toegeven dat dit ‘een beetje onbevredigend’ voelt. “Zolang haar lichaam niet wordt gevonden, heb je natuurlijk geen waterdicht bewijs.” Toch is voor hem de zaak opgelost. “Voor mij is overtuigend komen vast te staan dat Joran van der Sloot erbij was toen Natalee overleed. Hoe zij precies is overleden. kan alleen hij navertellen. Voor mij staat ook vast dat Joran haar lichaam, mogelijk met behulp van anderen, heeft laten verdwijnen.”
 
Hij verwijst naar de bekentenis die Joran in 2008 deed in zijn opgezette verborgen camera-actie. Camera’s en microfoons registreerden zijn verhaal aan vriend Patrick van der Eem. “Ik had wat aan haar gezeten en opeens deed ze niets meer. Het was klaar”, zei Joran toen. Op de vraag wat hij daarna met haar lichaam heeft gedaan, reageerde hij: “De zee is groot hè? Ik denk dat ik gewoon heel veel mazzel heb gehad dat ze nooit gevonden is. Anders ben ik de lul” Voor De Vries blijft deze verklaring staan. “Joran heeft haar lichaam in zee gedumpt en dat is de reden dat zij nooit is gevonden. De hoge temperatuur van het water heeft haar lichaam snel laten ontbinden, waardoor zij niet is aangespoeld. De zee ruimt zelf op.”
 
Kruipruimte
 
De afgelopen weken kreeg de mogelijke ooggetuige Jurriën de Jong veel media-aandacht van de lokale en internationale pers. Hij stelt na jaren dat hij heeft gezien hoe Joran in de nacht van 30 mei 2005 Natalee begroef in de kruipruimte van het Marriott hotel dat toen in aanbouw was. De getuige durfde naar eigen zeggen niet eerder met zijn verhaal naar buiten te komen, omdat hij zelf op de plek des onheil aanwezig was voor criminele zaken. “Onbetrouwbaar”, aldus de misdaadverslaggever. “Ik vind zijn verhaal vreemd. Hij heeft zeven jaar zijn mond gehouden, zelfs toen er een beloning op stond, omdat hij zelf crimineel actief zou zijn. Die reden vind ik niet plausibel. Als je getuige bent van een zaak wat op dat moment brandpunt is van het nieuws, waarom zou je dan niets zeggen?” Volgens hem had De Jong best wat hierop kunnen verzinnen. “Je had bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je een frisse neus op het strand ging halen. Dat gelooft iedereen. Je had ook anoniem kunnen tippen, of desnoods je moeder voor je kunnen laten praten als je er echt zonder kleerscheuren vanaf wilde komen.”
 
Op de vraag waarom hij denkt dat De Jong zo blijft aanhouden en zelfs Joran op zijn verklaring reageert, antwoordt hij: “We weten al jaren dat we ons niet zoveel hoeven aan te trekken van Joran. En wat betreft De Jong. Ik maak dat ook veel mee in andere zaken. Er zijn mensen die zelfs een moord bekennen, terwijl ze dit niet hebben gedaan. En waarom? Sommige mensen zijn aandachtsziek.”
 
Helderzienden
 
Ondanks dat De Vries niet meer actief met de zaak bezig is, krijgt hij nog wekelijks tips van verschillende mensen over Natalee binnen. “Ik krijg aanwijzingen van helderzienden of mensen die een droom hebben gehad. Ik krijg ook e-mails van toeristen die het eiland hebben bezocht en denken dat ze haar verstopplek hebben gevonden. Maar het is voor mij onmogelijk om voor iedere tip naar Aruba te vliegen. Dan kan ik aan de gang blijven.” Wel staat hij open voor andermans theorie. “Ik blijf zeggen dat als er een geloofwaardig en controleerbaar verhaal binnenkomt en de verklaring is theoretisch mogelijk, dan moet de politie dat zeker natrekken.”
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.