Caribische landen actief in strijd tegen omkoping

DEN HAAG — Curaçao, Aruba en St. Maarten hebben alle aandacht voor wetgeving die specifiek omkoping moet bestrijden. De Nederlandse regering schrijft dit in een voortgangsrapport aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
 
De OESO was met name benieuwd naar wetgeving tegen foreign bribery; de omkoping van buitenlandse ambtenaren door bedrijven. In Nederland zijn er sinds de laatste OESO-evaluatie in december 2012 zeven nieuwe onderzoeken verricht naar vermeende omkoping van ambtenaren. Nederland heeft ook de aanbevelingen van de OESO op het gebied van wetgeving uitgevoerd en onder meer straffen verhoogd voor omkoping.
 
“Dit is een goed resultaat, ook in vergelijking met andere lidstaten bij het OESO-verdrag, en laat zien dat Nederland serieus werk heeft gemaakt van het versterken van de aanpak van buitenlandse omkoping”, aldus de ministers Ard van der Steur van Justitie en Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel in een toelichting.
 
Met betrekking tot het Caribisch deel van het Koninkrijk schrijft de Nederlandse regering dat alle landen wetgeving hebben op dit punt. In december 2012 drong de OESO nog aan op de invoering van wetgeving op Aruba en St. Maarten. “De invoering van noodzakelijke wetgeving en de toepassing van de bepalingen van het OESO Anti-Corruptieverdrag blijven een autonome aangelegenheid. Maar dat gezegd hebbende, kan worden opgemerkt dat Curaçao in november 2011 een nieuw Wetboek van Strafrecht heeft aangenomen. Aruba heeft ook een nieuw Wetboek van Strafrecht dat in februari 2014 in werking is getreden. In beide wetboeken is omkoping van buitenlandse ambtenaren opgenomen”, schrijft de Nederlandse regering. Het nieuwe Wetboek van Strafrecht van St. Maarten treedt op korte termijn in werking.
 
De OESO vroeg ook naar de strijd tegen de zogenoemde postbusbedrijven en de mogelijkheid om deze te vervolgen. In dat kader noemt de Nederlandse regering een onderzoek naar omkoping door een Nederlandse bedrijf in het Caribisch gebied, dat overigens verder niet met naam genoemd wordt. “Het Openbaar Ministerie heeft belangrijke stappen gezet in dit onderzoek en vastbesloten om het onderzoek af te ronden en voor de rechter te brengen.”
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.