Eis 6 jaar cel voor politie-agent de Windt

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag, vrijdag 12 juni, een gevangenisstraf van 6 jaar geeist tegen politie-agent Xavier de Windt. Behalve de eis van 6 jaar gevangenis ook als bijkomende straf dat de verdachte dient te worden ontzet van het recht om het ambt van politieambtenaar te bekleden voor de duur van 10 jaar.
 
Op dinsdagavond 15 juli 2014, vond er volgens het Openbaar Ministerie bij de luchthaven Hato "een kille, brute liquidatie plaats", waarbij de mannen Erwin Juliana en Shentley Arnhem werden doorzeefd met kogels. Juliana en Arnhem zijn, zo bleek ter rechtszitting, het slachtoffer geworden van een bendeoorlog die momenteel word uitgevochten tussen de gangs No Limit Soldiers (NLS) en Buena Vista City (BVC). 
 
Bij de schietpartij, die gepaard ging met ware wildwest taferelen waarbij geschoten is met kogels, uit automatische vuurwapens bestemd voor militaire doeleinden, die zelfs politiemensen en beveiliging om de oren vlogen, vielen uiteindelijk niet alleen twee doden, maar ook zeven geownden. Ze werden onder meer beschoten met automatische vuurwapens waaronder een M-16, Colt AR-15 en Kalasjnikov. 
 
Verdachte Xavier de Windt heeft vanuit zijn functie als politieambtenaar, cruciale informatie over de dag en het tijdstip van de komst van Erwin Juliana vanuit Düsseldorf met de Air Berlin, doorgegeven aan de lid van de NLS, C. B., die het op zijn beurt heeft doorgeven aan J.M., welke mededeling van verdachte aan deze lid van de NLS wel degelijk gevolgen heeft gehad. De mededaders waren volgens het OM door zijn mededeling precies gewaarschuwd, wanneer Juliana op Hato zou aankomen.
 
De Windt bekende dat hij 35.000 gulden voor zijn inlichtingen heeft ontvangen, maar ontkende elke betrokkenheid bij de moorden. De Windt verklaarde keer op keer dat hij door Basilia gebruikt is, die op de hoogte was van zijn financiële situatie. “Ik ben geen lid van een criminele organisatie, en ik heb niet meegeholpen aan de planning. Ik ben door mijn eigen stomheid in deze situatie verzeild geraakt."
 
Rechter Van Dam van Isselt betwijfelde of De Windt niet wist dat de NLS Jais zocht om hem te liquideren. Ook officier van Justitie Clarelli Hato – Willems beschuldigde De Windt ervan dat hij zijn functie bij de politie heeft gebruikt om inlichtingen in te winnen bij Candelaria, de functionaris van de VDC, die hij elke week een ping stuurde. De Windt bekende ook twee portofoons, de zogeheten Chuchubi, aan een verslaggever te hebben verkocht voor 5000 gulden.
 
De psychiater van de reclassering heeft De Windt toerekeningsvatbaar verklaard, maar acht de kans op herhaling groot. Volgens advocaat Salina Helder geeft het psychologische rapport niet het hele verhaal weer. Zij vroeg de rechter om opdracht te geven voor een uitgebreide evaluatie.
 
De Windt betreurde zijn daden maar vroeg de rechter hem niet te straffen voor een misdaad waar hij, volgens hem, niets mee te maken had. “Mijn financiële situatie heeft mij wanhopig gemaakt, ik ben geen slecht mens, ik ben een gezinsman”, aldus een geëmotioneerde De Windt.
 
Verdachte De Windt heeft volgens de Officier van Justitie, door zijn handelen de veiligheid in gevaar gebracht van iedereen die zich daar bevond. Daarnaast heeft verdachte in algemene zin de integriteit van de politie geschonden. Hem wordt namelijk ook verduistering uit dienstverband van twee politieportofoons ten laste gelegd.
 
Het Gerecht doet In deze zaak uitspraak op 26 juni om 13:30 uur.
 
 
 
Xavier de Windt werd in deze zaak bijgestaan door zijn raadsvrouw Salina Helder van Inderson Advocaten. Het Openbaar Ministerie werd vertegenwoordigd door officier van justitie Clarelli Hato-Willems.
 
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.