Nederland wil 89 miljoen van Surinaamse zakenman Parmessar

ROTTERDAM - Als het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) zijn zin krijgt, zal de Surinaamse zakenman Bhagwandath Parmessar 89 miljoen euro moeten betalen op basis van de ‘Plukze’ wetgeving.
 
Parmessar staat terecht in een zaak, die de nasleep is van de geruchtmakende Ficuszaak in 2004, waarin hij de hoofdverdachte was, voor bij de rechtbank in Rotterdam, zo blijkt uit verschillende Nederlandse media.
 
Zijn zaak is verweven met de geruchtmakende Ficuszaak die in 2002 in alle stilte begon en in eerste instantie was gericht op een Surinaams drugskartel. Bij diverse huiszoekingen die tijdens die operatie werden gedaan – bij het hoofdkantoor van Yokohama, Tropicana Casino, autozaken, wisselkantoren en woningen van de Yokohama-top – werden toen zes personen gearresteerd. Onder hen waren de gebroeders Bisoen en Bhagwandath Parmessar. 
 
De drugsaanklacht kon niet hard gemaakt worden, maar Parmessar werd in 2008 veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor deelname aan een criminele organisatie, fraude en het witwassen van crimineel verdiend geld.  
 
 
Nico Meijering, strafadvocaat bij Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf Advocaten en advocaat van Parmessar, is niet te spreken over de houding van het OM in deze zaak. De zaak komt komende donderdag voor de rechter, nadat de verdediging daarom had gevraagd, toen was gebleken dat de kwestie al vijf jaar onaangeroerd ligt. "Tot die ontstellende ontdekking kwamen wij toen wij de zaak ongeveer anderhalf jaar terug overnamen", zegt de strafpleiter. "Dat je de zaak zolang hebt laten liggen, zonder ze voor te brengen, zegt wel wat je van je eigen argumenten vindt", betoogt hij.
 
De eerste vordering van het OM was 98 miljoen euro, maar toen de drugsbetrokkenheid niet kon worden bewezen werd ze teruggebracht naar 89 miljoen euro. Meijering zegt dat het OM een slechte zaak heeft en dat dit de reden is waarom de zaak niet is voorgebracht. Maar dat maakt volgens hem wel dat het OM een slecht verliezer is.
 
"Nederland blijft doorgaan zonder argumenten en toont geen begrip voor de Surinaamse samenleving. Misschien zou Nederland met een andere bril naar Suriname moeten kijken", betoogt de advocaat. Hij voert aan dat zijn cliënt een hardwerkende zakenman is, "maar er zijn elementen die hem dat niet gunnen. Iets dat tot in Nederland doorsijpelt." 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.