Oud-minister Jacinta Scoop-Constancia aangehouden

WILLEMSTAD — MFK-parlementslid en voormalig minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Jacinta Constancia is vanochtend gearresteerd. Zij wordt verdacht van oplichting, verduistering, witwassen en het vervalsen van documenten.
 
Afgelopen vrijdag had het Openbaar Ministerie Constancia gevraagd zich vanochtend op het politiebureau in Rio Canario te melden. Toen ze daar om half tien vanochtend verscheen, is zij meteen aangehouden. Inmiddels is zij voorgeleid voor een officier van justitie. Die heeft haar hechtenis van 48 uur goedgekeurd.
 
Jacinta Constancia is de vierde verdachte in het onderzoek ‘Dubnium’. In de volksmond wordt er gesproken over de mondkapjeszaak. De zaak ‘Dubnium’ draait om een bestelling van mondkapjes die in 2012 zou zijn gedaan. De stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) had er een bedrag van 365.000 gulden voor betaald. De mondkapjes zijn echter nooit geleverd. In die tijd was Jacinta Constancia namens de MFK minister van GMN. Het Openbaar Ministerie zoekt nu uit bij wie het geld is terechtgekomen. Vermoed wordt dat betrokkenen zich persoonlijk hebben verrijkt.
 
Eind maart van dit jaar waren er verschillende invallen in huizen van mensen die het OM ervan verdenkt bij de verdwijning van het bedrag betrokken te zijn. Toen is ook huiszoeking gedaan in onder andere het huis van Scoop-Constancia, dat van haar moeder en in het huis van haar man. Indertijd zijn er verschillende zaken, zoals computers en luxe personenwagens, in beslag genomen.
 
Het onderzoek ‘Dubnium’ is onderdeel van het project Duradero. Daarin wordt onderzoek gedaan naar financieel-economische criminaliteit. In dat project werkt het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) samen met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het politiekorps Curaçao. Nederland heeft miljoenen in Duradero gestoken om onderzoeken zoals ‘Dubnium’ mogelijk te maken.
 
In verband met ‘Dubnium’ heeft het OM al eerder drie mensen aangehouden. Die zijn allemaal na een aantal dagen hechtenis naar huis gestuurd. Constancia is de tweede parlementariër van MFK die wordt aangehouden. Eerder heeft het OM ook MFK-leider en -Statenlid Gerrit Schotte gearresteerd in verband met de zaak Babel. Net als nu draait het bij Schotte ook om verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Na de huiszoekingen in maart van dit jaar verklaarde Constancia onschuldig te zijn.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.