Inmiddels drie MFK-ers verdacht van strafbare feiten

WILLEMSTAD - Het feit dat er weer een lid van MFK – dit keer oud-minister van Gezondheid, Jacinta Constancia – is aangehouden, zegt veel over de partij en verder weinig over de Staten. Dat vindt Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS).

Constancia werd maandag aangehouden bij het politiebureau te Rio Canario nadat zij zich vrijwillig had gemeld – na een oproep te hebben gekregen – voor verhoor.

Haar wordt onder andere oplichterij, verduistering, witwassen van geld en vervalsing van documenten ten laste gelegd. De oud-Gezondheidsminister is het derde lid van MFK dat als verdachte door het Openbaar Ministerie wordt aangemerkt.

Eerder werden al partijleider en oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en Statenlid Amerigó Thodé officieel als verdachte bestempeld; Schotte in de zaak Babel waarin hij onder andere van ambtelijke corruptie, witwassen van geld en valsheid in geschrifte wordt beschuldigd en Thodé die het heimelijk opnemen van een gesloten Statenvergadering ten laste wordt gelegd.
 
De aanhouding van Constancia maakt deel uit van de zaak ‘Dubnium’ waarbij onderzoek wordt gepleegd naar strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een grote hoeveelheid mondkapjes bij de voormalige Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV). Door of namens BZV is in 2012 bij de eerder in maart aangehouden G.H.J.B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim 365.000 gulden voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan de stichting.
 
Het vermoeden is dat meerdere personen zich door middel van deze transactie persoonlijk hebben verrijkt. In het kader van dit onderzoek zijn eerder invallen gepleegd in het huis van Constancia, haar echtgenoot en haar moeder. Ook haar echtgenoot is in een eerder stadium van dit onderzoek in de boeien geslagen. Hij is inmiddels op vrije voeten gesteld, maar blijft verdachte in de zaak Dubnium.
 
Verschillende Statenleden hebben afkeurend gereageerd op het feit dat drie verdachte MFK-Statenleden vooralsnog gewoon aanblijven als volksvertegenwoordiger.
 
,,Dit is geen goede zaak voor onze democratie”, aldus MAN-Statenlid Hensley Koeiman , die aangeeft het niet alleen jammer voor de partij te vinden maar ook voor de Curaçaose politiek.
,,Het is niet goed voor de reputatie van Statenleden, die staat onder druk. We zijn internationaal weer in het nieuws, dat een Statenlid van Curaçao verdachte is. Het is een moeilijke situatie, ik hoop dat blijkt dat er niets aan de hand is en dat Constancia niets verkeerd heeft gedaan. Zolang er niets is bewezen en de rechter nog niet heeft geoordeeld, kunnen we niemand ergens van betichten. Maar ik ben wel triest hoor.”
 
Ook PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito noemt het ‘een heel vervelende zaak’.
,,Het parlement is het hoogste orgaan van onze democratie. Als mensen van het parlement in opspraak komen, is dat een probleem voor ons land. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren. Ieder zichzelf respecterend persoon zou de eer aan zichzelf moeten houden en afwachten tot de zaak voor de rechter is geweest. Vroeger stapten mensen die verdacht waren ook inderdaad uit zichzelf op, maar de tijden zijn veranderd.”
 
Wettelijk gezien zijn de drie MFK-leden ook niet verplicht om op te stappen zolang zij niet zijn veroordeeld, zegt Jesus-Leito. Sulvaran licht toe: ,,Vanuit de politieke ethiek gezien laat je je zetel achter als je wordt aangemerkt als verdacht, maar de ethiek is zoek.
 
Wettelijk gezien kan de Statenvoorzitter een Statenlid pas uit het parlement halen als hij bij een onherroepelijke rechterlijke uitspraak schuldig is bevonden. Bij een eerste veroordeling door een rechter kan een Statenlid dus eerst nog allerlei rechterlijke wegen bewandelen, zoals hoger beroep.”
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.