OM eist 20 jaar voor moord op Vivica Spong

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eiste vandaag bij het gerechtshof in Arnhem opnieuw twintig jaar cel tegen de 44-jarige Mark van D, partner van Vivica Spong, voor de (volgens het OM) moord op haar en ongeboren zoontje Julian. 
 
De rechtbank sprak Van D. in februari van vorig jaar vrij, omdat er geen motief was en omdat wurging niet met zekerheid vaststond, al leek dat wel waarschijnlijker dan een schijnbare val van de trap.
 
In juli 2012 lag de toen hoogzwangere Vivica (31) dood onder aan de trap in een plas bloed in de woning waar het stel woonde. Van D. stelde dat hij haar 's middags zo aantrof en dat ze een ongelukkige val moet hebben gemaakt.
 
Het OM vond de vrijspraak schokkend voor de nabestaanden. Terwijl hij Vivica ten huwelijk vroeg, zocht Van D. namelijk op ‘bedwelmen ethanol’, maar ook op ‘murder without a trace’. Hij had ook een lijst uit zijn hoofd geleerd met alibi’s en verklaringen voor mogelijke sporen. Die bleken allemaal aantoonbaar gelogen, waarna Van D. die volgens het OM ‘schaamteloos’ bijstelde.
 
Van D. loog dat hij naar de gemeente was, hoe laat hij op zijn werk is geweest en verzweeg dat hij tussendoor thuis is geweest. Hij belde zelf 112 met de mededeling dat zijn vriendin dood was. Toen hulpdiensten rustig aankwamen zei hij dat hij haar had geprobeerd te reanimeren, maar het ambulancepersoneel zag dat niets daarop leek en het bleek later ook onwaar. Het huis zat onder de bloedvlekken van Vivica. Een boxershort die hij volgens een getuigende buurvrouw die ochtend aanhad bij een ruzie in de tuin, lag met Vivica’s bloed verstopt in de kast. Volgens het OM is er van alle logisch te verwachten sporen bij een val van een trap, geen een aangetroffen. Spong had echter wel bloeduitstortingen in haar hals en mondbodem, naast een gebroken neus,
aangezichtsfracturen en ze miste een tand.
 
Vivica Spong was de dochter van huisarts Rob Spong en docente Smyrna Spong-Martinus en de nicht van strafpleiter Gerard Spong.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.