Familie Grynsztein heeft volgens OM €150 miljoen witgewassen

WILLEMSTAD - ‘Nachman is en blijft een man van zijn woord, voor wie een handdruk gelijk staat aan een contract van 1.000 pagina’s.’ Zo lezen we op de website van de Monterrey Group, het bedrijf van de Nederlandse familie Grynsztein te Curaçao, dinsdag opgepakt in opdracht van het Openbaar Ministerie vanwege het witwassen van €150 miljoen.
 
 
De politie heeft zes man opgepakt, waaronder de 78-jarige Nachman Grynsztein. Vier arrestaties vonden plaats op Curaçao, een in Amsterdam en een in Miami. De familie, met de Nederlandse nationaliteit, handelt in lingerie en bestiert een geldwisselkantoor van Western Union op Curaçao. Dat kantoor zou de spil zijn in de witwaspraktijk. Het OM beweert dat de familie hiervoor geen vergunning heeft, maar het kantoor staat wel op de website van Western Union, dus of dat klopt, daar moeten we nog achteraan bellen.
 
Anders dan de NOS beweert, handelen ze wel echt in lingerie, zo verzekert een bron die de familie een beetje kent ons. In ieder geval hebben ze op Curaçao winkels in ondergoed en ze zijn ook actief in Engeland. Volgens het OM is in Nederland echter nooit in lingerie gehandeld, maar vloeide via Nederland en Duitsland dollars van de VS naar Venezuela. Officieel kunnen Venezuelanen alleen via de overheid aan dollars komen, vandaar dat dergelijke geldsmokkel lucratief zou kunnen zijn.
 
In Amsterdam werken de Grynszteins via een virtueel kantoor aan de Cruquiuskade. 
 
Meet the Grynszteins
 
Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat de CPG Worldwide NV in 2010 is opgericht door drie familieleden: Nachman, Itzhak (Isaac) en Omer Grynsztein. De 78-jarige Nachman is de pater familias van het geslacht, die in 1969 een winkel opent op Curaçao onder de naam Monterrey. Onder zijn leiderschap groeide het bedrijf rap, met zes winkels in Curaçao en drie in Aruba, uit tot de Monterrey Group. 
 
In 1989 stapt zoon Isaac in het bedrijf als de financiën-directeur, in 1998 gevolgd door de acht jaar jongere Omer, die operationeel directeur wordt. Volgens een beschrijving op de website van de Monterrey Group brengen de broers ‘een unieke mix van karakteristieken naar de dynamiek van het bedrijf, welke verzekert dat de dagelijkse operaties gladjes en efficient verlopen’. De Group zou nu uit 14 winkels bestaan, verspreid op de ABC-eilanden en Sint Maarten. Hieronder vallen een paar Swatch-winkels en de eerder genoemde lingeriehandels.
 
Via de geregisteerde website in de KvK leidt het spoor tevens naar Groot-Brittannië, specifiek de plek Hitchin, net ten noorden van Londen. De leiding aldaar is in handen van de 45-jarige Lazaro Grynsztein, hoogstwaarschijnlijk een broer van Omer en Isaac die is opgepakt in Miami. Hij studeerde accountancy aan de universiteit van Texas, en zit volgens zijn online resumé in de ‘mode-industrie’ te Fort Lauderdale. Samen met zijn vrouw Jackie runt hij Ko-Ach Distributor, een firma gevestigd op Hallandale Beach dat handelt in lingeriemerken als Spanx en Hanky Panky. Inderdaad, de praktijken die volgens het OM als dekmantel zijn gebruikt in de witwasoperatie. 
 
Naast de vier leden van de familie Grynsztein duikt de naam van de op Curaçao geboren Orí Zahavi op. Deze 41-jarige staat als 'office manager' ingeschreven bij CPG World Wide, en is woonachtig in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Bij de invallen van afgelopen maandag is één persoon opgepakt in Nederland. De kans is aanwezig dat het Zahavi betreft; als Quote hem probeert te bereiken schakelt zijn telefoon direct over op voicemail.
 
Bron: Quote

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.