Omgeving CuraƧaose familie Grynsztein verbijsterd over arrestaties

WILLEMSTD - De arrestatie van meerdere leden van de familie Grynsztein wekt grote verbazing in de gemeenschap van Ashkenazi-joden op Curaçao, waarvan de familie vooraanstaand lid is.
 
Ook over de massale Fiod-inval in het Amsterdamse Buitenveldert is de verbazing groot.
 
 
Op Curaçao, in Florida en in Amsterdam zijn zes mannen opgepakt in verband met vermoedens van witwassen en het smokkelen van dollars naar Venezuela. Dat is een lucratieve handel omdat het voor Venezolanen heel moeilijk is aan dollars te komen, terwijl de lokale munt door gierende inflatie snel minder waard wordt. Het smokkelen van dollars naar het Zuid-Amerikaanse land via Curaçao komt meer voor, aldus een ingewijde tegen Quote, zij het doorgaans niet op de schaal waarvan de Grynszteins nu verdacht worden. In dit geval gaat het volgens het Openbaar Ministerie om een bedrag van €150 miljoen.
 
Van de familie Grynsztein zijn vier leden opgepakt, in ieder geval de 78-jarige Nachman, oprichter van het familiebedrijf Monterrey Group, actief met winkels op de Antillen en een geldwisselkantoor. Zijn drie zoons Isaac (49), Lazaro (45) en Omer (41) zijn ook betrokken bij Monterrey. Zowel Omer als Lazaro wonen in de VS.
 
Vooraanstaande strenggelovige familie
 
De Grynszteins gelden volgens meerdere door Quote geraadpleegde bronnen als een  ‘zeer vooraanstaande familie’ die tevens strenggelovig is. Een bron weet te melden dat ‘de man die naar Miami verhuisde, daarheen is gegaan omdat het hier niet streng-joods genoeg was voor zijn kinderen’. Uit een schoolkrant (pdf) blijkt dat het hier om Omer moet gaan, daar hij en zijn vrouw (op pagina 3) worden gefeliciteerd met een nieuw kind.
 
Volgens een medewerker die de telefoon opneemt bij synagoge Shaarei Tsedek te Willemstad, waar Omer tot vijf jaar geleden president van was, is de jongste Grynsztein al jaren geleden vertrokken naar de Verenigde Staten. Op internet wordt hij genoemd als bestuurder van de Aventura Shul, een synagoge ten noorden van Miami.
 
Deze medewerker van Shaarei Tsedek is zeer verbaasd over arrestaties. ‘Ja hier schrik ik van’, zegt hij. ‘Ik ken de familie goed. Ik trek ook geen conclusies, ze zijn onschuldig tot ze worden veroordeeld.’ Een ander bestuurslid van Shaarei Tsedek die we aan de lijn krijgen spreekt van ‘een goede joodse familie’. ‘Er was nooit iets met ze. Ik heb geen idee hoe ze hier bij betrokken kunnen zijn. Het zijn echt goede mensen, elke vrijdag en zaterdag zaten ze in de synagoge.’
 
De Ashkenazi-joden op Curaçao stammen af van Oost-Europese joden die in de jaren ‘20 en ’30 naar het eiland trokken. Enkele decennia geleden bestond deze gemeenschap nog uit zo’n 200 man, inmiddels komen nog maar zo’n 60 mensen naar de synagoge. ‘De ouderen sterven uit, de jongeren komen niet meer.’ 
 
Familiecruise door Europa
 
Hoewel de autoriteiten maar één persoon hebben opgepakt in Miami, is er sowieso nog een tweede Grynsztein-zoon woonachtig en werkzaam in Florida. Lazaro runt al jaren, samen met zijn vrouw, lingeriehandel Ko-ach vanuit Hallandale Beach.
 
Bij Ko-ach weten ze niets van een inval. Een medewerker laat weten dat het bedrijf nog steeds open is en er ‘niets van al het door u genoemde’ gaande is. Op de vraag waar Lazaro Grynsztein zich bevindt wordt gemeld dat hij onlangs aan een familievakantie is begonnen. ‘Ik weet niet meer precies wanneer, maar de familie maakt op dit moment een cruise door Europa, ze zijn in ieder geval langs Nederland gegaan.’
 
Naast enkele Grynsztein’s is in Amsterdam Orí Zahavi van zijn bed gelicht. Deze 41-jarige op Curaçao geboren man runde een virtueel kantooradres aan de hoofdstedelijke Cruquiuskade voor de Grynszteins. Het betreft enkel een brievenbus bij een verhuurder van adressen aan ondernemingen. Officieel zou dit adres worden gebruikt voor lingeriehandel, maar volgens het OM gaat het om een dekmantel voor witwassen en dollarsmokkel.
 
De buurman van Zahavi zag maandagavond de Fiod binnenvallen in zijn flat. ‘Ik was zwaar verbaasd. Ten eerste omdat Zahavi een hele aardige man is. Hij heeft trouwens net een kind gekregen. Ten tweede omdat er beneden in de hal – ik heb het nog geteld – liefst twaalf man van de Fiod stonden, en boven in zijn woning nog eens minstens zes. Dus er liepen hier echt een stuk of 18 agenten rond.’
 
De Venezolaanse connectie
 
Uit beelden van de inval op Curaçao wordt tevens duidelijk welke eilandbedrijven nog meer hoog bezoek hebben gekregen. De politie loopt een deur binnen met daarop de namen van Lucho Group, Caribbean Cell en Zwanenburg Trading. Een zoektocht door het Handelsregister van Curaçao  levert wisselende resultaten op. Zo blijkt Lucho Group onvindbaar en is Zwanenburg Trading ‘geblokt’.
 
Enkel bij Caribbean Cell wordt nog informatie vrijgegeven. Het blijkt dat te gaan om een mobiele telefoniehandel annex internetcafé dat een vestiging heeft in een winkelcentrum te Pietermaai. Enig bestuurder van dit vehikel is Luis Adolfo Gonzalez Zwanenburg, een 31-jarige Venezolaan. Hiermee voldoet hij aan de omschrijving van één van de opgepakte personen. Ook dit spoor leidt naar Miami: volgens een Amerikaans register leidt ene Luis A. Gonzales sinds februari 2013 daar de Caribbean Cell Corp.
 
Uit het Handelsregister van Curaçao blijkt verder dat er vier NV’s staan geregistreerd op het adres van de Monterrey Group. Naast de bekende namen van Nachman, Lazaro en Isaac Grynsztein duikt hier ook Miryan Grynsztein-Korngold op als bestuurder. Zij is de 71-jarige, in Peru geboren vrouw van Nachman en bezit de Nederlandse nationaliteit. Zij is sowieso niet opgepakt door de autoriteiten; die lieten weten enkel zes mannelijke verdachten in hechtenis te hebben genomen.
 
Bron: Quote

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.