Toespraak Heiko de Jong TUR WOWO RIBA BO

WILLEMSTAD - Toespraak van Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong op de mini-conferentie TUR WOWO RIBA BO van 11 augustus 2015
 
Dames en heren,
 
Welkom bij onze miniconferentie “Tur wowo riba bo”.
 
Bij onze startconferentie in januari van dit jaar konden we meer dan 170 professionals verwelkomen.
 
Velen daarvan hebben ook hun vingerafdruk op deze plaat gezet. Niet als bewijs van deelname, maar om hun commitment te tonen. En deze toewijding is in de afgelopen zes maanden ook zichtbaar geworden bij het opzetten van ons project “Top C”.
 
Samen hebben we de lijst van jeugdige recidiverende veelplegers van high impact crimes opgezet; de Top C. Inmiddels komen we in de richting van de 40 deelnemers op die lijst. Er zijn werkprocessen op elkaar afgestemd en netwerken uitgebouwd. De spelers in het veld van niet alleen de strafrechtspleging maar ook van de zorgsector hebben elkaar gevonden. 
 
Samen hebben we verschillende sturingsmechanismen opgezet; de stuurgroep top C, het operationele beleidsteam en het uitvoerdersoverleg.
 
We hebben in deze maanden al veel bereikt. Zo is onze detentie inrichting SDKK recentelijk een sterke pijler geworden voor de Top C aanpak. De top C clienten zijn immers vaak indringender bereikbaar als ze in detentie zitten. 
 
Maar we zijn er nog lang niet. Belangrijke randvoorwaarden om dit project te laten slagen zijn:
 
 Samenwerking, wat een zeker vertrouwen in elkaars kunnen impliceert;
 
 Het uitwisselen van informatie over de deelnemers van de top C;
 
 Het ontwikkelen van bestuurlijk draagvlak voor deze aanpak;
 
 Ontwikkelen van visie en duurzaamheid van het beleid;
 
 De focus gericht houden op de doelstellingen van het project
 
 En uiteindelijk ook een goede afstemming en rolverdeling tussen de ketenpartners.
 
De Top C benadering, de persoonsgerichte aanpak past in een bredere visie op criminaliteitsbestrijding. Niet alleen repressie en preventie zijn daarvoor de tools, maar ook recidivevermindering en instroombeperking van veelplegende daders.
 
Een rekenvoorbeeld: Stel dat onze 40 Top C deelnemers gemiddeld 10 overvallen of straatroven per jaar plegen, waarvan een groot deel tot nog toe niet wordt opgelost, of waarbij soms niet eens meer aangifte wordt gedaan. 
 
Stel dat wij in staat blijken te zijn om een kwart van deze Top C deelnemers door een combinatie van straf, zorg en het bieden van perspectieven langdurig te weerhouden om strafbare feiten te plegen, dan scheelt dat op jaarbasis al100 atrakos.
 
Een intensieve aanpak, die uiteindelijk rendement oplevert. En dan heb ik het niet alleen over het veiliger maken van ons land, maar ook over het waar mogelijk geven van een tweede kans aan jongeren die reeds in de criminaliteit verzeild zijn geraakt.
 
Maar dit komt ons niet aangewaaid. Elk succes zullen we gezamenlijk tot stand moeten brengen, op een pad dat ook teleurstellingen kent. Terugvallende Top C clienten, afspraken die niet worden nagekomen.
 
De Top C aanpak staat of valt met de regisseurs. Degenen die het echte contact hebben met de Top C clienten. De uitbreiding van de Top C lijst moet gepaard gaan met werving van extra regisseurs onder de deelnemende organisaties, en op investeren in de competenties van die regisseurs.
 
Dames en heren, u vertegenwoordigt de top van uw organisatie. Een ambtelijke Top C in de goede zin. We hebben uw commitment nodig, TUR WOWO RIBA BOSNAN!
 
Dank u.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.