Vijftig Nederlandse agenten naar Sint Maarten

PHILIPSBURG - Nederland stuurt begin komend jaar vijftig politiemensen naar Sint Maarten, voornamelijk rechercheurs. Die gaan er de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit bestrijden, zeker tot eind 2017.
 
De Nederlandse Politie begint in september met de werving. De zending, die ruim 20 miljoen euro kost, gaat volgens korpschef Gerard Bouman niet ten koste van het politiebudget in Nederland.
 
De Nederlandse minister van Justitie heeft in samenspraak met zijn collega’s van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten eerder dit jaar besloten dat Nederland zich meer gaat bemoeien met de rechtshandhaving in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
 
Doel is de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht er structureel te versterken. Voor deze Nederlandse interventie is in juli een ‘Masterplan Versterking Rechtshandhaving Caribisch deel van het Koninkrijk’ opgesteld, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Openbaar Ministerie.
 
Vooral op Sint Maarten wil Nederland hard aan de slag, omdat daar de problemen het grootst zijn met ‘de versmelting van de boven- en onderwereld’.
 
Op dit eiland gaat de Nederlandse politie een team Bestrijding Ondermijning inrichten, dat er onderzoek gaat doen naar de ondermijnende en zware georganiseerde (grensoverschrijdende) criminaliteit. Zij kunnen meerdere onderzoeken tegelijkertijd doen en werken samen met een aantal lokale politiemensen. De Nederlandse politiemensen werken onder aansturing van de Procureur-Generaal ter plaatse.
 
AUTONOOM
Sint Maarten, bijna vijf jaar een autonoom land binnen het Koninkrijk na de opheffing van de Nederlandse Antillen, telt nog geen 40 duizend inwoners. Dat is  te klein voor een solide systeem van rechtshandhaving, dat, volgens Nederland, bovendien kampt met integriteitsproblemen, een capaciteitstekort en inefficiëntie.
 
Op het eiland groeit het gevoel van onveiligheid, nu de criminaliteit er stijgt
 
De Nederlandse overheid oordeelt dat de onder- en de bovenwereld zo verweven dreigen te raken, dat het Sint Maarten boven het hoofd dreigt te groeien als niet wordt ingegrepen. Bovendien heeft deze criminaliteit inmiddels ook Nederland bereikt, en gaat zij zelfs al over de grenzen van het Koninkrijk. Op het eiland groeit intussen het gevoel van onveiligheid, nu de criminaliteit er stijgt.
 
Nederland ondersteunde al langer de rechterlijke macht in het Caribisch deel van het Koninkrijk; alsook de Kustwacht en het  Recherche Samenwerkingsteam (RST), dat grotendeels uit Nederlandse politiemensen bestaat. Zij helpen de lokale politie bij de bestrijding van zware criminaliteit.
 
Bron: Volkskrant

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.