Politie waarschuwt voor ‘date rape drugs’

WILLEMSTAD — De zogenoemde ‘date rape drugs’ zijn recentelijk op de lokale markt te vinden, waarschuwt de politie. Het gaat hier om elk geneesmiddel dat een persoon onbekwaam en kwetsbaar maakt en dus bijvoorbeeld een aanranding, overval of dergelijke delicten vergemakkelijkt.
 
Deze soorten drugs worden ook wel verkrachtingsdrugs genoemd.
 
Onder deze kalmeringsmiddelen valt de zogenoemde GHB (Gama Hydroxybutyric Acid), ook wel Liquid G, Cherry Meth, Easy Lay en Gamma 10 genoemd. Daarnaast zijn ook Ketamine (of Special K, La Rocha, Mexican Valium of Tripand-Fall) en Rohypnol op de lokale markt te vinden.
 
GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met een zoutsmaak. Het bestaat ook als poeder en pil. Ketamine is een wit poeder (het lijkt op cocaïne, red.). Het is ook in vloeibare vorm te verkrijgen en als pil. Rohypnol is een pil die in vloeistof oplost.
 
De effecten van drugs verschillen per individu. De effecten van GHB zijn te vergelijken met alcohol. GHB maakt euforisch, kalmeert en ontspant. Een ‘normale’ dosis werkt ook ontremmend en veroorzaakt een grotere opwinding bij aanraking. Vandaar het gebruik als seksueel stimulerend middel. Ketamine is een dissociërend middel. Dit betekent dat waarneming en ervaring van elkaar worden gescheiden. Gebruikers krijgen bij lage doses een dromerig en zweverig gevoel en gaan de wereld (kleuren, tijd, ruimte) om zich heen anders waarnemen. Hierdoor voelen ze zich gedesoriënteerd en verward. Er ontstaat ook een euforische roes met fantasieën, wanen en visioenachtige toestanden. Bij hoge doses beleven ze een intense trip met een bijna-dood-ervaring: ze lijken uit hun lichaam te treden en hebben het gevoel te ‘sterven’.
 
In de ergste gevallen kunnen drugs als deze net als alle andere geneesmiddelen die misbruikt worden, de dood veroorzaken.
 
Het Korps Politie Curaçao roept iedereen op om alert te zijn. “Laat je drankje nooit ergens staan om het later weer op te drinken.” Verder doet de politie een dringende oproep aan ouders om hun kinderen op het gevaar van drugsgebruik, vooral deze ‘nieuwe’ drugs, te wijzen. “Deze drugs zijn tegenwoordig meestal te vinden in discotheken.”

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.