Van Rey langer vast in omvangrijke witwaszaak

THE NETHERLANDS -  – De hoeveelheid geld die zou zijn verscheept in containers met vlees van het bedrijf van Hennie van Rey uit Roermond, is veel groter dan justitie tot nu toe bekend maakte. Er is in ieder geval 7,3 miljoen euro vanuit Nederland naar Aruba gesmokkeld.
 
Het witwasonderzoek naar Hennie van Rey staat volledig los van het onderzoek naar zijn broer, de politicus Jos van Rey.
 
Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken uit het zeer omvangrijke onderzoek Fluor die De Telegraaf heeft ingezien. Justitie noemde eerder een bedrag van 3,9 miljoen. De 7,3 miljoen euro werd in twee zendingen naar Aruba verscheept. Het geld was verstopt tussen bevroren kippenvlees. Hennie van Rey (74), broer van de politicus Jos van Rey, zou bij de politie hebben bekend dat hij wist van deze twee zendingen. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van Van Rey, Gitte Stevens, bevestigen noch ontkennen dit.
 
Van Rey zit nog steeds vast. Hij werd eind juni opgepakt op Aruba en kort na zijn aanhouding overgebracht naar Nederland. Het onderzoek naar Van Rey kwam voort uit een ander witwasonderzoek op Aruba, genaamd Tunis. Hoofdrolspeler hierin was Ramon H., een 47-jarige ondernemer op Aruba die oorspronkelijk uit het Limburgse Herten komt. H. is ook verdachte in het huidige witwasonderzoek en vaste zakenpartner van Van Rey. Hennie Van Rey bestiert het vleesbedrijf Castimex en bezit op Aruba een groot vakantieressort, genaamd Del Rey. Hij is eigenaar van de Del Rey Real Estate en Construction Company. Medeverdachte Ramon H. is eigenaar van het bekende Arubaanse restaurant Madame Janette.
 
De prangende vraag is waar de witwasmiljoenen mee verdiend zijn en of het bij twee zendingen, met in totaal 7,3 miljoen euro, is gebleven. Justitie doet hier onderzoek naar. Uit de vertrouwelijke stukken blijkt dat het antwoord mogelijk in Amerika ligt. Het huidige witwasonderzoek en de voorganger Tunis komen voort uit een Amerikaans drugsonderzoek.
 
Het witwasonderzoek staat volledig los van het onderzoek naar de politicus Jos van Rey, zo zegt het Openbaar Ministerie.
 
Het landelijk parket van het OM wil hangende het onderzoek niet reageren.
 
Opmerkelijke rol advocaat
De Roermondse advocaat Marcel Tijssen van kantoor Tijssen & Saes Advocaten en Belastingkundigen speelt een opmerkelijke rol in de witwasaffaire rond de broer van ex-VVD-politicus Jos van Rey. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ‘stinkt’ de hypotheek die advocaat Tijssen heeft genomen op de privé-woning van een medeverdachte.
 
De hypotheekconstructie waar Tijssen in betrokken is, ziet het OM als een van de aanwijzingen voor grootschalig en langdurig witwassen door de 74-jarige hoofdverdachte Hennie van Rey. Dit bleek dinsdag bij een pro forma zitting voor de rechtbank in Zwolle.
 
10 miljoen euro
Ondanks bezwaren van hun advocaten besloot de rechtbank dinsdag het voorarrest van Hennie van Rey en zijn medeverdachte vriendin Diana P. met nog eens drie maanden te verlengen. Ze zitten sinds juni vast op verdenking van het witwassen en smokkelen van minstens €10.506.110 tussen 2006 tot 2015.
 
De smokkel en het witwassen hebben volgens het OM plaats gevonden in Nederland, België, Kroatië, Zwitserland en Aruba. Daarbij zouden bankbiljetten zijn gesmokkeld in overzeese zendingen kiprollades door het vleesbedrijf Castimex van Hennie van Rey. Verdachte Ramon H. heeft volgens het OM met zijn mobieltje foto’s gemaakt van een badkuip vol pakken bankbiljetten gemengd met deze kiprollades.
 
Herkomst onbekend
De herkomst van al het geld dat door de handen van Hennie van Rey is gegaan, is volgens het OM ‘verborgen en onbekend’. Hij en zijn vriendin geven volgens het OM geen of ontoereikende verklaringen. De zaak staat volgens het OM los van de strafrechtelijke vervolging van Jos van Rey voor corruptie.
 
Een van de witwasroutes van Hennie van Rey is volgens het OM de financiering van de privé-woning van Diana P. in Roermond. Een daarbij betrokken notaris heeft deze financiering bij de autoriteiten gemeld als een ongebruikelijke transactie.
 
Het pand is volgens het Kadaster in 2008 gezamenlijk aangekocht door Diana P. en stichting De Venlosepoort voor in totaal €465.000. Op 24 juli 2013 verkoopt de stichting haar helft aan Diana P. voor slechts een fractie van de aankoopwaarde: €42.000. Diezelfde dag neemt advocaat Marcel Tijssen als bestuurder van Mati Roermond BV en als ‘schuldeiser’ van Diana P. een hypotheek van €175.000 op het pand dat Diana dan net in volle eigendom verkreeg.
 
Tijssen beantwoordt geen vragen. In november behandelt de rechtbank zijn bezwaar als verschoningsgerechtigde advocaat tegen inbeslagname door het OM van documentatie van hem.
 
Bron: Telegraaf / Fd 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.