Internationale witwaszaak opgelopen tot 23 miljoen euro

ORANJESTAD — De strafzaak tegen verdachten Ramon Helgers en Rupert G. gaat volgende week vrijdag van start met een pro-formazitting. Beiden worden verdacht van het witwassen van ruim 23 miljoen euro, meer dan 46 miljoen florin.
 
De verdachten werden in juni dit jaar aangehouden toen een container met 2,8 miljoen euro aan contanten op Aruba werd onderschept.
 
Toen werd ook medeverdachte Hennie van Rey aangehouden. Bij doorzoekingen van woningen en bedrijven in Aruba, Nederland en België werd in totaal 3,9 miljoen euro in beslag genomen. Van Rey werd kort na zijn arrestatie op verzoek van de Nederlandse justitie naar Nederland vervoerd en verscheen daar eind september, samen met de vierde verdachte, zijn ex-vriendin Diana P., voor de rechter.
 
De Arubaanse verdachten worden beschuldigd van witwassen in Aruba, Nederland en Venezuela in de periode van 1 juni 2013 tot en met 30 juni 2015. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om een totaalbedrag van 23.352.500 euro. Het illegale geld werd vanuit Nederland, via vleesbedrijf Castimex van verdachte Van Rey, naar Aruba verscheept in koelcontainers met ingevroren kip. Daarna ging het geld naar Venezuela. Waarom, daar wil het OM nog geen antwoord op geven.
 
Roermond-connectie
 
Verdachte Helgers is bekend als oprichter en mede-eigenaar van het bekende restaurant Madame Jeanette in Cunucu Abao. Het bedrijfspand waarin dit restaurant is gevestigd, werd ook doorzocht in verband met het onderzoek. Helgers werd geboren in Herten, een dorpje naast de Limburgse stad Roermond. De uit Roermond afkomstige Van Rey zou een vriend en zakenpartner zijn van Helgers. Ook Van Rey heeft zaken op Aruba. Zo is hij onder meer directeur/eigenaar van Del Rey Apartments in Kamay, waar ook huiszoeking werd gedaan. Hij is bovendien broer van de omstreden Nederlandse politicus Jos van Rey. Als wethouder van Roermond zou Jos jarenlang vertrouwelijke documenten en andere geheime gemeentelijke informatie hebben doorgespeeld naar een projectontwikkelaar. Hij wordt verdacht van corruptie, verkiezingsfraude, witwassen en schending van zijn ambtsgeheim.
 
Geldkip
 
Tijdens de eerste zitting in de zaak tegen Hennie Van Rey, werd duidelijk dat het OM een foto heeft aangetroffen op de mobiele telefoon van Helgers. Daarop is cash in kiprollades te zien, vrijwel op exact dezelfde manier verpakt als de lading kippenvlees die dit jaar met 2,8 miljoen euro werd onderschept. De foto op de telefoon van Helgers werd al gemaakt in 2013, het OM gaat er daarom vanuit dat er toen ook al een geldtransport tussen Nederland en Aruba heeft plaatsgevonden. Tijdens de rechtszaak tegen Van Rey werd verder bekend dat zeker 6 ton van het geld verstopt lag bij in Herten wonende familieleden van Helgers. Deze familieleden worden niet meer verdacht, omdat ze afstand hebben gedaan van het geld en een boete hebben betaald, aldus Nederlandse media.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.