Arubaanse woningen doorzocht wegens internationaal witwasonderzoek

ORANJESTAD — Twee woningen op Aruba zijn vorige week doorzocht op verzoek van de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) van het ministerie van Financiën in verband met een internationaal witwasonderzoek. Het huisbezoek gebeurde in samenwerking met de Arubaanse zusterdienst FIOT.
 
In verband met het onderzoek hield justitie vorige week dinsdag een echtpaar van 56 jaar uit Amstelveen aan. Zij worden verdacht van witwassen. Daarnaast waren invallen in een woning in Amstelveen en een woning en bedrijfspand in Amsterdam. Justitie legde behalve op administratie ook beslag op onroerend goed, twee auto’s en een boot. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de man afgelopen vrijdag voor veertien dagen verlengd. De vrouw is voor zes dagen in bewaring gesteld.
 
Het onderzoek startte na een melding van een verdachte transactie door de Financial Intelligence Unit (FIU). Het verdachte echtpaar verkocht in 2009 op Aruba percelen grond ‘voor een onverklaarbaar hoge prijs’ aan drie stichtingen. Het geld werd ontvangen van twee offshore vennootschappen. De verkoop ging niet door, maar het geld is tot op heden niet terugbetaald.
 
“De verdachten lijken daarnaast van de wind te leven”, stelt het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland. Hun uitgaven zijn niet te verklaren uit hun reguliere inkomsten en vermogen. Op hun bankrekeningen ontvangen ze regelmatig grote geldbedragen uit het buitenland onder de noemer ‘lening’. Aflossingen worden niet gezien. Ze wonen in een woning van bijna 2 miljoen euro, ruim 3,6 miljoen florin.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.