Minister Dowers: wapenbezitters moeten preventief in detentie

ORANJESTAD — Wapenbezitters vormen een groot gevaar voor de samenleving, aldus Justitie-minister Arthur Dowers. Hij vindt wapenbezit een ernstig delict waarop preventieve detentie als straf moet komen te staan.
 
Dit zegt hij naar aanleiding van de discussie die op sociale media is ontstaan over het handelen van de rechter-commissaris. Een verdachte werd onlangs vrijgelaten, terwijl hij met wapens en munitie werd aangetroffen door de politie.
 
“Rechters zijn ‘verliefd’ zijn op criminelen”, zo stelt het online-bericht. De rechter-commissaris zou gemakkelijk criminelen vrijlaten die zijn aangehouden wegens het bezit van meerdere vuurwapens. Gedoeld wordt op een zaak waarbij in de buurt Alto Vista geschoten werd en de politie werd ingeschakeld. De verdachte F. werd uiteindelijk met vijf vuurwapens aangehouden, zo schrijft het bericht. Maar toch werd hij vrijgelaten, voordat een proces-verbaal werd opgemaakt. “Deze houding zorgt alleen maar voor een nog bozer publiek”, staat in het bericht en ‘deze vrijlating voelt als een koude douche voor de mensen die met het onderzoek bezig zijn’. In het bericht gist de schrijver naar wat er in het hoofd van de rechter-commissaris moet zijn omgegaan. “Nu moet het Openbaar Ministerie alle zeilen bijzetten om in te gaan tegen de rechter-commissaris en om de criminelen achter de tralies te krijgen, terwijl de politie hard zijn best doet om de veiligheid te creëren.”
 
Vuilniscontainer
 
Persrechter Elsa Angela legt aan Amigoe uit uit dat er inderdaad een zaak is geweest waarbij in de buurt van Alto Vista is geschoten. Toen werd volgens hen echter niet geschoten op mensen, maar op een vuilniscontainer. De politie heeft op 10 oktober twee verdachten hiervoor aangehouden. Bij de woning stonden twee auto’s, legt Angela uit. “In één van de auto’s heeft de politie drie vuurwapens aangetroffen. In die auto hebben voornoemde verdachten gereden. Deze twee verdachten zitten nog steeds vast”, aldus de persrechter. In de andere auto trof de politie twee vuurwapens aan, maar pas op 15 november werd hiervoor een derde verdachte aangehouden. De verdachte, met de achternaam F., woont niet in de woning alwaar de auto werd aangetroffen. De grijze auto was wel van hem.
 
Geen hoofdverdachte
 
F. wordt ervan verdacht dat hij de wapens in de auto heeft geplaatst en hiermee ook heeft rondgereden. Hij ontkent echter iets te maken te hebben gehad met de vuurwapens. Angela: “De rechter-commissaris heeft inderdaad de vordering inbewaringstelling ten aanzien van verdachte F. afgewezen. Zij was van oordeel dat er onvoldoende ernstige bezwaren zijn tegen verdachte F. ten aanzien van het feit.” In het strafdossier kwamen onvoldoende aanwijzingen naar voren dat de verdachte de strafbare feiten waarvan hij werd beschuldigd, daadwerkelijk had gepleegd. Tegen deze afwijzing is het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan. “Het Hof heeft inmiddels de beschikking van de rechter-commissaris vernietigd en de inbewaringstelling van de verdachte bevolen. Dus het klopt niet dat de politie de verdachte F. heeft aangetroffen met vijf vuurwapens bij zich.” F. wordt door de rechter-commissaris niet als hoofdverdachte gezien in deze zaak.
 
Preventieve detentie
 
Ook Justitie-minister Dowers heeft vernomen dat de rechter-commissaris F. heeft vrijgelaten, terwijl hij werd aangehouden wegens wapenbezit. “Het OM, KPA en regering werken hard samen om wapenbezit uit de samenleving te halen. Dit bezit is een ernstig delict”, stelt Dowers. Hij vervolgt: “Het lijkt erop dat de rechter dit toch anders ziet en dus moeten we, denk ik, weer terug om de tafel met de regering en de rechtelijke macht om de wet aan te passen. Er zit blijkbaar een grote discrepantie tussen, want ik heb een duidelijk signaal afgegeven aan de rechter dat mensen die in het bezit zijn van wapens een groot gevaar voor de samenleving vormen. Zij moeten gedetineerd worden, ook preventief.” Verder wil hij niet over de zaak en het onderzoek praten, omdat hij dit niet wil beïnvloedden. Wel begrijpt hij dat deze zaak tot discussie leidt in de samenleving. “Het is een discussie die steeds vaker oplaait, ook over minimale straffen. Het publiek heeft het gevoel dat ze geen straffen ziet, zoals die in de wet staan. Dat vindt het publiek niet juist.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.