Maximus-verdachte ‘Nini’ Fonseca zegt niets

WILLEMSTAD — Maximus-verdachte Burney ‘Nini’ Fonseca, die gisteren voor zijn veiligheid naar Nederland is overgebracht, heeft geen enkele verklaring afgelegd over de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013 op het strand bij Marie Pampoen.
 
Dat benadrukt zijn raadsvrouw Marije Vaders desgevraagd.
 
Zij weerspreekt hiermee wat ochtendkant Ultimo Noticia heeft gepubliceerd en betreurt het dat momenteel veel geruchten de ronde doen, die simpelweg niet waar zijn. Verder is ze niet te spreken over de manier waarop haar cliënt naar Nederland is overgebracht.
 
De Maximus-verdachte, die tot vier jaar cel werd veroordeeld voor witwaspraktijken en drugshandel, werd gistermiddag op een vliegtuig gezet naar Nederland nadat hij de mogelijkheid had gekregen om afscheid te nemen van zijn familieleden. Het is niet duidelijk hoe lang hij daar zal blijven. De risicoanalyses worden voortgezet, aldus het Openbaar Ministerie.
 
Het is echter best mogelijk dat de man zijn complete gevangenisstraf daar zal uitzitten. Elvis ‘Monster’ Kuwas, veroordeeld als schutter van Wiels, zit ook nog vast in Nederland, terwijl hij zijn straf eigenlijk conform de wet hier moet uitzitten. Maar zijn leven liep gevaar, waardoor hij naar Nederland werd overgebracht.
 
Risicoanalyse
 
Officier van justitie Guillano Schoop, belast met de woordvoering over het onderzoek Maximus naar het brein achter de moord op Helmin Wiels in mei 2013, treedt niet in details. Zo wil hij niet zeggen of Fonseca in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) opgesloten zal worden. Over de reden voor de overbrenging zegt hij: “De autoriteiten analyseren regelmatig het risico dat gedetineerden lopen en uit een recente risicoanalyse blijkt dat het leven van Fonseca gevaar loopt in de politiecellen in Barber.”
 
Schoop geeft ook aan dat de overbrenging te maken heeft met de moorden gepleegd in de laatste weken. Hij wilde niet bevestigen dat deze afrekeningen het resultaat zijn van de jarenlange bendeoorlog tussen No Limit Soldiers en Buena Vista City. Dat is wel de conclusie die getrokken kan worden.
 
Ongelooflijk
 
Vaders is hoe dan ook ontevreden over de manier waarop alles werd geregeld. Fonseca werd slechts enkele uren van tevoren ingelicht, daarna werden de raadsvrouw en de familieleden op de hoogte gesteld van zijn vertrek.
 
In andere zaken werd Vaders altijd ongeveer twee weken van tevoren geïnformeerd over de plannen om een cliënt voor zijn eigen veiligheid naar Nederland over te brengen. In dit geval gebeurde dat slechts enkele uren daarvoor. De familieleden zijn kapot, aldus de raadsvrouw.
 
Deze manier van optreden heeft ook in het nadeel van de verdediging gewerkt. Zo kon de raadsvrouw geen kort geding aanspannen tegen de overbrenging van Fonseca, iets waar hij recht op heeft. Ze heeft ook nog geen contact gehad met hem.
 
Dit allemaal terwijl ze eerder tegen de veroordeling van Fonseca in hoger beroep ging. Opmerkelijk is dat het OM daar niet eens van op de hoogte was.
 
DNA
 
De raadsvrouw zegt dat ze een boek kan schrijven over onacceptabele handelingen van zowel het OM als van het Gerecht. Het Gerecht heeft op verzoek van het OM besloten dat Fonseca bovendien DNA-materiaal moet afstaan voor nader onderzoek naar de moord in 2013 op Raúl ‘Bolle’ Martinez, die bestuurder was van één van de bij de moord op Wiels gebruikte vluchtauto’s. Het lichaam van de man werd verminkt bij de vlakte van San Pedro gevonden. Nu blijkt dat het OM het DNA van Fonseca wil laten vergelijken met sporen die in deze zaak zijn gevonden. De vordering voor afname van het OM werd afgelopen maandag behandeld. Vaders haalde toen aan dat dit slechts in geval van eigen bescherming mogelijk is, aangezien Fonseca helemaal niet betrokken was bij de moord op Martinez. Hij was geen verdachte.
 
Het Gerecht besloot direct dat de afname mocht plaatsvinden. Vaders is in beroep gegaan tegen deze beslissing. Een datum voor de behandeling is nog niet geprikt.
 
Amigoe
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.