OM bezorgd om gebruik "partydrugs"

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (Curaçao) start vandaag met de campagne “A night to remember” waarbij door het OM middels flyers, posters en interviews op de radio aandacht wordt geschonken aan gebruikers van partydrugs en dan met name XTC en cocaïne.
 
Uit het onderzoek “XTC, GHB, cocaïne en ketamine” van 2014 blijkt dat het gebruik van XTC en cocaïne onder stagiaires uit Nederland op Curacao groot is. Een enquête onder stagiaires op Curaçao heeft dit uitgewezen. 
 
Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao heeft met het onderzoek uit 2014 getracht het gebruik van partydrugs, maar ook de herkomst ervan in kaart te brengen. Behalve het creëren van bewustwording onder stagiaires, studenten en scholieren wordt ook aandacht besteed aan de strafrechtelijke gevolgen van het voor handen hebben van en het verspreiden van partydrugs. 
 
Uit het fenomeenonderzoek blijkt dat een gedeelte van de stagiaires op het eiland cocaïne gebruikt. 
 
Van de cocaïne gebruikende stagiaires maakt een aanzienlijk deel voor het eerst kennis met deze drug op Curaçao. Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan een derde van de stagiaires zelfs toegeeft XTC te gebruiken. De stagiairs menen, zo blijkt uit een enquête, zelf dat de helft van hun vrienden in Curaçao XTC gebruikt. 
 
Uit het ‘Grote Uitgaansonderzoek 2013 (Goossens, Frijns, Hasselt & Laar) blijkt dat het grootste gedeelte van XTC-gebruikers 1 tot 2 pillen per uitgaansactiviteit neemt. Bij een gemiddeld gebruik van 1,5 pil, en dat twee avonden in de week, komt het totale jaarlijkse gebruik van stagiairs op Curaçao uit tussen de 77.000 en 93.600 pillen. Dit is volgens Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong “buitengewoon zorgelijk” en reden voor de bewustwordingscampagne.
 
Deze campagne wordt initieel ingestoken op stagiairs vanwege de resultaten van het fenomenenonderzoek maar in een later stadium zal het mogelijk worden uitgebreid naar jongeren in het algemeen en op scholen op het eiland.
 
Het OM Curaçao waarschuwt gebruikers van XTC en cocaïne voor de hoge straffen die geëist worden in de rechtszaal. Voor “first offenders” met in hun bezit 10 XTC-pillen staat een eis van 2 maanden gevangenisstraf waarvan 1 maand voorwaardelijk. Voor het in bezit hebben van 3 gram cocaïne staat een geldboete tot 500 gulden. Voor de verkoop van minder dan 250 gram cocaïne staat als eis van het OM een gevangenisstraf van 9 maanden. In het geval van recidive (in het geval van herhaling binnen een tijdsbestek van 5 jaar) kan de eis van de Officier van Justitie (OvJ) in de rechtszaal met de helft tot 100% worden verhoogd.
 
Voor meer informatie omtrent de strafeis van het OM in de rechtszaal verwijst het OM graag naar de website van het Openbaar Ministerie; 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.