Maximus-verdachte ‘Nini’ Fonseca moet DNA afgeven

WILLEMSTAD — Het hof heeft vanochtend besloten dat het Openbaar Ministerie bloed, en indien dit niet geschikt is, wangslijm en/of haarwortels van Maximus-verdachte Burney ‘Nini’ Fonsenca mag afnemen, voor een DNA-onderzoek in de moordzaak Raúl ‘Bolle’ Martinez.
 
Fonseca’s advocaat Marije Vaders benadrukt dat haar cliënt hiermee geen problemen heeft, de gang van zaken is wel ‘ongelooflijk’.
 
De raadsvrouw heeft gisteren tijdens de beroepszaak – die door Fonseca via video-conference in een gevangenis bij Middelburg werd gevolgd – betoogd dat Fonseca nooit gedetineerd is geweest voor de moord op Martinez en dat er daarom geen ernstige bezwaren (aanwijzingen, red.) bestaan tegen hem. Tevens zijn deze aanwijzingen die het OM drie jaar na de moord op Martinez ten gronde legt, door de rechter in de Magnus-zaak ter zijde gelegd. Het gaat hier om de verklaringen van horen zeggen van Monalisa, de vrouw van Elvis ‘Monster’ Kuwas, oftewel de schutter van Helmin Wiels in 2013, dat ‘Nini’ betrokken was. Er is derhalve geen zaak en er kan dientengevolge geen bevel tot afname van DNA-materiaal worden gegeven, benadrukte de raadsvrouw.
 
Vaders baseerde haar betoog op artikel 79a van het Wetboek van Strafvordering. Daarin staat dat een bevel tot afname van celmateriaal slechts kan worden gegeven in geval van verdenking van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten, en indien uit feiten en omstandigheden blijkt van ernstige bezwaren tegen de verdachte, en het onderzoek redelijkerwijze nodig is voor waarheidsvinding. Het bevel wordt bovendien niet gegeven, pas nadat de verdachte is gehoord en vruchteloos is uitgenodigd vrijwillig DNA-materiaal ten behoeve van het onderzoek af te staan.
 
Het hof is het met de raadsvrouw eens, maar de argumenten worden anders gewogen. “Noch het feit dat de verdachte niet is gedetineerd (geweest), noch het tijdsverloop, kan verhinderen dat hij thans door het OM als verdachte wordt aangemerkt.” Dat de verklaringen van getuigen in andere kaders al zijn beoordeeld en daarvoor te licht zijn bevonden, betekent niet dat die niet kunnen bijdragen aan de ernstige bezwaren tegen Fonseca. “Evenmin kan worden gezegd dat in de met de onderhavige verdenking samenhangende zaak Magnus, niet langer ernstige bezwaren tegen de verdachte bestaan, zodat de rechter-commissaris die zaak, anders dan de verdediging heeft betoogd, terecht in haar beoordeling heeft betrokken.”
 
Uit de stukken en de in de raadkamer verkregen informatie blijkt dat er weldegelijk voldoende aanwijzingen zijn dat Fonseca betrokken is geweest bij het medeplegen van de moord c.q. doodslag op Martinez, aldus het hof.
 
Vaders kan niets meer doen om de DNA-afname te voorkomen, maar zegt daarbij dat Fonseca ook geen problemen heeft om dit te doen. Ze maakt zich wel zorgen om de mogelijkheid die het hof nu voor het OM heeft gecreëerd, dus dat het OM DNA-materiaal van iedereen kan afdwingen, al is die persoon niet betrokken bij de bewuste zaak.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.