Strafzaak Maximus tegen Fonseca in juni

WILLEMSTAD — De behandeling van de strafzaak Maximus tegen Burney ‘Nini’ Fonseca, die verdacht wordt een van de personen te zijn die de moord op politicus Helmin Wiels hebben beraamd, vindt op 10 juni plaats.
 
Dat meldt het Openbaar Ministerie in een kort persbericht.
 
Pueblo Soberano-leider Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten bij het strand van Marie Pampoen.
 
De zaak tegen Fonseca werd op 8 augustus 2014 voor onbepaalde tijd aangehouden. De uitvoerders van de moord werden vorig jaar in het onderzoek Magnus veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, waaronder levenslang. Het onderzoek naar de intellectuele daders is na de aanhouding in augustus 2014 in volle omvang doorgegaan. Dit onderzoek is nu zover gevorderd dat de behandeling van de strafzaak tegen Fonseca kan worden voortgezet op 10 juni aanstaande.
 
Daarmee houdt het OM woord. Want in november vorig jaar meldde minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais) dat de zaak Maximus voor het einde van de regeerperiode van kabinet-Whiteman ll zou worden afgerond. Eind september van dit jaar vinden de verkiezingen plaats. Hoeveel het onderzoek Maximus inmiddels heeft gekost, is niet bekend.
 
In de zaak Maximus zijn naast Fonseca ook ex-minister van Financiën George Jamaloodin en loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos, tevens halfbroers, verdachten. Burney ‘Nini’ Fonseca wordt ook wel aangemerkt als de schakel tussen de intellectuele daders en de uitvoerders in de zaak Magnus.
 
Fonseca is vorig jaar oktober ook veroordeeld tot vier jaar cel voor het witwassen van grote sommen geld die verkregen waren uit drugshandel. Kort geleden werd zijn vader ook aangehouden. Dit witwasonderzoek, genaamd Rizinia, is een voortvloeisel van de onderzoeken Magnus en Maximus. Gedurende de onderzoeken naar de feitelijke plegers van de moord op Wiels – de zaak Magnus – en de intellectuele daders daarachter – de zaak Maximus – werd via telefoontaps toevallig een handel in verdovende middelen ontdekt.
 
Fonseca zelf is voor zijn eigen veiligheid naar een gevangenis in Nederland overgebracht. Hij heeft tot nu toe geen verklaring afgelegd over zijn betrokkenheid bij de moord op Wiels.
 
Maar tijdens de behandeling van Maximus in augustus 2014 zei de aanklager onder meer dat uit meldingen die de Criminele Inlichtingendienst heeft gekregen en uit diverse getuigenverklaringen blijkt dat de loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en zijn halfbroer George Jamaloodin voor de moord op Helmin Wiels hebben betaald.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.