Doodschieten verdachten internationaal onder vergrootglas

PARAMARIBO — Suriname heeft drie maanden de tijd om verantwoording af te leggen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IAHRC) over het doden van Kenneth Amzink, Errol Harrison, Urbian Emanuelson en Jules Goddard op 13 juni 2012 door een gezamenlijke eenheid van de politie en het leger.
 
Dit wordt bevestigd door de mensenrechten organisatie Allied Collective (AC), die schriftelijk door de mensenrechtencommissie op de hoogte gesteld is van het ultimatum aan de overheid. “De regering is recentelijk hierover aangeschreven door het IAHRC”, bevestigt AC-voorzitter Robert Hewitt in gesprek met de Ware Tijd. Suriname moet uiterlijk midden mei van zich laten horen.
 
Allied Collective heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten, waaronder de IAHRC valt, in 2013 officieel verzocht om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de dubieuze omstandigheden rondom het dodelijk incident. In eerste instantie werd op een persconferentie van de toenmalige procureur-generaal Subhaas Punwasi en de voormalige korpschef Humphrey Tjin Liep Sjie, het optreden van de wetsdienaren goedgekeurd.
 
De overledenen zouden verdachten zijn van een reeks brute roofovervallen die de samenleving in haar greep hield. Er is ook door de autoriteiten verklaard dat de wetsdienaren ‘genoodzaakt waren gericht te schieten’ op de mannen die al dagen in de gaten werden gehouden. Na aanhoudende twijfels vanuit de samenleving over de officiële lezing is het Openbaar Ministerie in minder dan een jaar begonnen met een onderzoek naar de ware toedracht.
 
Mocht blijken dat de mannen standrechtelijk geliquideerd zijn, eist Allied Collective vervolging van zowel de daders als de opdrachtgevers. Daarnaast moeten de nabestaanden worden gecompenseerd en de naam van de slachtoffers gezuiverd worden. De IAHRC zegt beschikbaar te zijn om te bemiddelen, indien de Staat of de benadeelden aangeven dat ze tot een schikking willen komen buiten proces.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.