Iedereen wist van illegale loterij volgens verdediging in zaak Bientu

WILLEMSTAD — De andere vier getuigen in de zaak Bientu die door de verdediging – Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, de Nederlandse advocaat-belastingdeskundige Roel Kerckhoffs en diens collega Mariëlle Boezelman – werden opgeroepen, zijn vanochtend ter zitting gehoord.
 
De rode lijn in hun getuigenissen was dat de illegale loterij een publiek geheim is. Ook de controlerende overheidsinstanties waren hiervan op de hoogte, maar deden niets tegen degenen die zich hieraan schuldig hadden gemaakt.
 
Zo wisten de belastingdienst in het algemeen en afdeling Inspectie in het bijzonder ervan, blijkt uit de getuigenissen.
 
Het ging hier om de getuigen Dennis Evertsz (62) en Errol Goeloe (65), respectievelijk voormalig adjunct-directeur der belastingen en waarnemend inspecteur (ook belast met St. Maarten en Bonaire), en voormalig hoofd Eilandontvanger ten aanzien van belastingen. Daarna volgde lotendrukker Oscar Bolívar. Na een korte pauze was de voormalige voorzitter van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), Marius Römer, aan de beurt.
 
De lotendrukker blikte terug op de geschiedenis van het loterijwezen en gaf aan dat hij jarenlang niet-vergunde bonboeken (voor de loterij) heeft gedrukt, voor diverse loterijbazen en dus ook voor verdachte Robertico ‘Robbie’ dos Santos. Sinds de jaren negentig ook officieel voor de FWNK en op verzoek van de stichting drukt hij de niet-vergunde boeken niet meer. Hiermee bevestigt hij dus de stelling van Sulvaran dat Dos Santos hem nog vóór de FWNK loten liet drukken en dat er van nabootsing dus geen sprake kan zijn.
 
De getuigen werden allemaal door de rechter gevraagd wat de betekenis is van niet-vergunde en vergunde loten. Zij legden de hele loterijproblematiek op het eiland uit, dus dat altijd niet-vergunde loten werden verkocht en dat dit veranderd is met de oprichting van de stichting. Maar niet alles is rechtgezet, nog steeds niet. Vergunninghouders verkopen zelf ook niet-vergunde loten, oftewel illegale loten die men zonder omzetbelasting kan kopen. Er wordt hierover dus niets afgedragen.
 
Oud-voorzitter van FWNK, Römer, die eerder nog advocaat was van Dos Santos, legde uit dat hij alles heeft gedaan om tegen de illegale loterij op te kunnen treden. Hij heeft hierover in 2000 zelfs de gezaghebber en de minister benaderd. De minister heeft hem doorverwezen naar de procureur-generaal die aangaf officier Kiep met de zaak te zullen belasten. “Tot de dag van vandaag is hiermee helemaal niets gebeurd.”
 
Evertsz heeft ook zijn best gedaan om hiertegen op te treden. Hij heeft een brief aan de afdeling Inspectie van de Belastingdienst gestuurd met daarin zijn zorgen over de illegale loterij en dat deze aangepakt moest worden. Daarna heeft hij toen hij de facto waarnemend directeur was, een groep opgericht die een lijst moest maken van de personen waarvan bekend was dat zij illegale loten verkochten, en zij hebben toen aanslagen laten bezorgen. Of deze bedragen ook daadwerkelijk zijn geïnd weet hij niet. “Daarmee was de Ontvanger belast.”
 
Op de vraag van rechter Ter Berg of hij ooit heeft meegemaakt dat de belastingdienst direct naar het Openbaar Ministerie is gestapt met het verzoek om tegen de illegale verkoop op te treden, was Evertsz’ antwoord ontkennend. “Maar u moet begrijpen, wij waren toen zwaar onderbezet en dus bleef er een heleboel liggen. Ieder persoon (op Curaçao, red.) moet aangifte doen. Hierdoor was het bestand heel groot, maar wij hadden weinig mensen.”
 
Wel werden andere criteria gehanteerd om geld te innen, zoals een zogenoemde versnelde aanslag, voegde Evertsz toe. Dit creëerde de mogelijkheid voor foute zaken, werd voorzichtig door de rechter met gebaren gesuggereerd, wat Evertsz toegaf.
 
Men kwam wel tot een aanslagregeling, maar niet alles werd opgegeven als eigendom, aldus Evertsz. “Velen hadden geen eigendommen op hun naam, dus baseerden wij onze berekeningen op bijvoorbeeld het aantal personen in dienst.”
 
Goeloe gaf eveneens aan dat er geen basis was voor de afdeling Ontvanger om zich met niet-vergunde loten bezig te houden. Hij benadrukte tevens dat lotenverkopers problemen hebben met de illegale loterij, aangezien zij hierdoor hun winsten zien dalen. Römer gaf tevens aan dat er jaarlijks ruim 60 miljoen gulden aan belasting wordt ontdoken met illegale loterij.
 
Ook verdachte Dos Santos mocht vragen stellen. Dat deed hij alleen aan Römer. Hij wilde weten of de FWNK ook bonboekjes leverde aan verkopers die hun vergunningsrecht en waarborgsom niet betaalden, en of de FWNK de prijzen wel aan winnaars uitkeerde, al waren de rechten niet betaald. Ja, zei Römer, dat gebeurde ook.
 
Hierna heeft de rechter de zitting geschorst. Na de lunchpauze zou de inhoudelijke behandeling van de zaak starten. De zaak wordt morgen voortgezet.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.