Dowers: ‘Verbetering toezicht en arbeidsomstandigheden KIA’

ORANJESTAD — Ontsnappingen van gevangenen voorkomen, de werkdruk verlagen en de onveiligheidsgevoelens onder het personeel verminderen. Het installeren van een camerasysteem met alles wat daarbij komt kijken, moet niet alleen het toezicht verbeteren, maar ook de arbeidsomstandigheden in Korrektie Instituut Aruba (KIA).
 
Dit laat Justitie-minister Arthur Dowers aan Amigoe weten. Voor het camerasysteem is met akkoord van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken 2,8 miljoen florin vrijgemaakt. Dat geld, vanuit ontwikkelingsfonds FDA, was bestemd voor het gehandicaptenproject Briyo di Solo.
 
“De 2,8 miljoen florin is niet weggenomen van het sociale project Briyo di Solo, maar was over en is vrijgemaakt”, verduidelijkt Dowers. Hij reageert op het Amigoe-artikel ‘Geld gehandicapten naar camera’s KIA’ van afgelopen zaterdag. Vanuit FDA werd bijna 3 miljoen florin overgeheveld naar Justitie. Dit geld was onder meer bestemd voor nieuwbouw ten gunste van het gehandicaptenproject Briyo di Solo. De bouw van een nieuw pand is echter van de baan, omdat het ooit gebouwde en nu leegstaande pand bedoeld als Centro di cuido, in beeld kwam. “Het geld was voor de bouw bedoeld”, aldus Dowers. Hij merkt op dat het overhevelen van geld niet vreemd is.
 
Zorgen
 
Los van zorgen over de voortgang van het project Briyo di Solo, vraagt oppositiepartij MEP zich af of het geld vanuit Justitie wel goed besteed wordt. Volgens partijleider Evelyn Wever-Croes zijn het wel ‘hele dure’ camera’s en gelden voor KIA eerder andere prioriteiten dan veiligheidscamera’s. Maar Dowers geeft aan dat het niet alleen om camera’s gaat. “Het gaat om een heel systeem, niet alleen camera’s. Hiervoor moeten bijvoorbeeld ook ruimtes worden ingericht en andere zaken worden gefaciliteerd.” Volgens de minister draagt het nieuwe camerasysteem wel degelijk bij aan de prioriteiten, waaronder de veiligheid binnen KIA. Hij noemt het een boost aan veiligheid voor zowel gedetineerden als medewerkers. “Een bijdrage aan de totale veiligheid.” Hij haalt als voorbeeld het ontsnappen van gevangenen aan. Een gedetineerde die ontsnapt is, kan ook een gevaar voor de samenleving opleveren. “Mensen kunnen vluchten omdat ze niet gezien worden. Met camera’s kun je het toezicht verbeteren. Het is efficiënter, meer ogen.”
 
Werkdruk
 
Maar het betekent volgens Dowers dus niet alleen een verbetering van de veiligheid, maar ook een verbetering van de arbeidsomstandigheden. KIA-medewerkers klagen al langere tijd over de hoge werkdruk en onveiligheidsgevoelens. Het camerasysteem betekent voor de minister dan ook een ‘investering’ in het KIA-personeel. Zij kunnen volgens hem hierdoor beter en effectiever worden ingezet. Zo geeft hij als voorbeeld dat onder andere het aantal van drie medewerkers, die nu nog nodig zijn in één van de torens, kan worden verminderd. Net als op andere plaatsen. “Het camerasysteem is een belangrijke stap in het verbeteren van de omstandigheden in KIA”, aldus Dowers.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.