Bijeenkomst "ontcashen" van OM geslaagd

WILLEMSTAD - Woensdag heeft in het kader van het programma "Veilig Ondernemen" weer een bijeenkomst plaatsgevonden voor ondernemers op Curaçao.
 
Het Openbaar Ministerie (OM) probeert via deze bijeenkomsten het bedrijfsleven te betrekken bij de strijd tegen de criminaliteit op Curaçao omdat deze niet alleen door politie en justitie gewonnen kan worden. Samenwerking met publieke en private partners maar ook burgers is noodzakelijk om een vuist te maken tegen de hoge criminaliteit op ons eiland.
 
De bijeenkomst was zeer geslaagd, de opkomst was hoog en er zijn goede vervolgafspraken gemaakt. De organisatie was in handen van het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao. Aan de bijeenkomst hebben deelgenomen het Ministerie van Justitie, het Korps Politie Curacao en diverse ondernemers. Ditmaal was de thema "ontcashen" waarbij wordt gestreefd naar minder contant geld in omloop te hebben in het bedrijfsleven en klanten meer met "plastic" te laten betalen. Dit met als doel het aantal atrako’s, die vaak op cash gericht zijn, af te laten nemen onder met motto geen gelegenheid maakt geen dief.
 
De bijeenkomst vond plaats in de aula van het Openbaar Bibliotheek aan het Waaigat. Sprekers waren ditmaal Willem Teuben, Chief Security Officer (CSO) bij de Maduro & Curiels Bank (MCB) en Aaron Merite van het Ministerie van Justitie. Deelnemers uit het bedrijfsleven waren onder andere het casinowezen, supermarkten, fastfood, juweliers maar ook de taxibranche en het verzekerings- en bankwezen.
 
Spreker Willem Teuben hield een pleidooi voor minder contant geld in winkels en bedrijven op Curaçao. MCB en het OM bleken gedeelde belangen te hebben als het gaat om “ontcashing”. Naast een grotere kans op atrako’s bij veel cash blijkt veel cash ook een kostenpost voor MCB. “Minder contact geld in een winkel, betekent ook minder kans op een overval en een grote buit, wat het op haar beurt weer minder aantrekkelijk maakt voor de crimineel. Dat moet ons streven zijn”, aldus blikt Hoofdofficier Heiko de Jong terug op de bijeenkomst.
 
Aaron Merite liet in zijn presentatie de verschillende pogingen van het Ministerie van Justitie om te komen tot publiek-private samenwerking de revue passeren waaronder initiatieven om op Curaçao contact geld in de samenleving te verminderen. Ook het Ministerie van Justitie vindt dit een goede zaak en ziet verschillende mogelijkheden om vanuit overheid en bedrijfsleven prikkels te genereren op “ontcashing”. Merite gaf aan dat er met deze blik al gekeken naar het “ontcashen” bij benzinestations omdat daar tradiotioneel veel contant geld in omloop is.
 
Wilt u als ondernemer de volgende keer deelnemen aan een volgende bijeenkomst van "Veilig Ondernemen", dan kunt u via het OM contact opnemen met coördinator Shannon Pfaff via telefoonnummer 4342150.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.