Worst, kip en geld

ORANJESTAD - Het ‘kipcashproces’ start op Aruba, waar de eerste drie verdachten terecht zullen staan voor hun aandeel bij het witwassen van miljoenen euro’s door eurobiljetten te verpakken in kiprollades.
 
De man die de kipcash maakte, de ‘Roermondse’ vleeshandelaar Hennie van Rey, moet nog wachten op zijn proces in Nederland. Toch zal de zaak op Aruba al veel inzicht geven in het kipcashnetwerk.
 
„Alles perfect”, klinkt het op 9 juni 2015 door de telefoon als Hennie van Rey belt met zijn Arubaanse kompaan Ramon H. Hennie van Rey heeft in de voorafgaande maanden ervoor gezorgd dat hij ruim 2,8 miljoen euro bij zijn vleesbedrijf Castimex heeft verpakt in kiprollades. 
 
Alles kan zo op transport, is de conclusie van beide heren tijdens het telefoongesprek. Geen vuiltje aan de lucht, denkt het tweetal. En zo wordt een paar dagen later de container ‘CXRU1536797’ op de boot ‘Hellas Reefer’ geladen en vertrekt de ‘kipcash’ naar de Nederlandse Antillen. 
 
Zelf reist de inmiddels 75-jarige Van Rey ook af naar Aruba om alles goed af te handelen, zo blijkt uit onderdelen van het procesdossier waar deze krant inzage in heeft gehad. Wat beide mannen dan nog niet weten, is dat er vanuit zowel Aruba als Nederland door rechercheurs wordt meegeluisterd over de telefoon. Ramon H. is namelijk met een andere handlanger in het vizier gekomen van de Amerikaanse justitie in het kader van een groot drugsonderzoek. 
 
De Amerikanen vragen zodoende op hun beurt aan de autoriteiten op Aruba of de in Herten geboren Ramon H. afgeluisterd kan worden. De Arubaanse justitie start daarop het onderzoek ‘Tunis’, dat zich naast de geboren Hertenaar ook focust op Rupert G. en José de S., die vandaag ook terechtstaan in Oranjestad. En zo stuiten de rechercheurs onverwachts op de telefoongesprekken vanuit Nederland, waarin Hennie van Rey zijn ingenieuze wijze om miljoenen euro’s via kiprollades wit te wassen bespreekt met zijn kompaan. 
 
Een dag voordat de container arriveert in de Arubaanse haven, slaan de Nederlandse en de Arubaanse opsporingsdiensten gezamenlijk toe. Ook de Belgische autoriteiten worden er op 23 juni bij betrokken omdat Van Rey zelf in Lanklaar woont en hij op een industrieterrein in Bree een grote bedrijfshal heeft. 
 
In Roermond vinden invallen plaats bij Hennies vleesbedrijf Castimex, in het woonhuis van Hennies vriendin Diana P. aan de Venlosepoort, thuis bij de zus van Ramon H. en bij het wijnbedrijf van de broer van de Hertenaar. Bij de laatste twee invallen wordt gezamenlijk ruim 650.000 euro aan cashgeld aangetroffen. 
 
Uiteindelijk worden de broer en zus van Ramon H. niet gerechtelijk vervolgd. Zij schikken de zaak met het Openbaar Ministerie. 
Stuk voor stuk worden alle verdachten aangehouden. Van Rey zelf wordt op Aruba in de kraag gevat. 
 
Als justitie een dag na de aanhouding de door Van Rey verscheepte koelcontainer opent, heeft ze direct het keiharde heterdaadbewijs in handen. Onder een lading leverworstjes vinden de rechercheurs, zoals verwacht, de kiprollades met daarin ruim 2,8 miljoen euro cashgeld. 
 
In zijn eerste verhoren bekent Van Rey meteen zijn rol bij het transport. Na een paar dagen wordt hij onder begeleiding van justitie teruggebracht naar Nederland. Hij zal samen met zijn, inmiddels, exvriendin Diana P. en Aquiles C. in Nederland terechtstaan. 
 
De grote vraag is: waar komt het geld vandaan en waar moest het uiteindelijk naartoe? Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat het geld afkomstig is van drugshandel. 
 
Naar alle waarschijnlijkheid was Venezuela de eindbestemming voor het geld, het land van waaruit een drugsorganisatie zou opereren die uiteindelijk de eigenaar van het geld zou zijn. Een van de verdachten die vandaag terechtstaan, José de S., zou mogelijk banden hebben met deze organisatie. Hij werd ook in Venezuela aangehouden en heeft daar eerst maandenlang vastgezeten voordat hij werd uitgeleverd aan Aruba. Overigens laat zijn advocaat Chris Lejuez weten dat zijn cliënt alle aantijgingen van justitie ontkent. „Hij heeft ook geen banden met enige Venezolaanse organisatie”, aldus de raadsman. 
 
Van Rey beroept zich na zijn aanhouding niet op zijn zwijgrecht en vertelt de rechercheurs wat hij weet over het kipcashtransport. Ook bekent hij eind 2014 met behulp van dezelfde constructie 4 miljoen euro cash te hebben getransporteerd naar Aruba. Maar justitie komt met meer verwijten aan zijn adres. Zo duikt er een foto op uit 2013 waarop kiprollades zijn te zien in een badkuip, waarschijnlijk in de woning van José de S. Een van de kiprollades is half geopend waardoor te zien is dat er geld in verpakt zit. Precies op de manier zoals het cashgeld in de kiprollades was verpakt bij het door justitie onderschepte kipcashtransport. 
 
Van Rey heeft echter altijd aangegeven niets van ‘kipcashtransporten’ van vóór 2014 te hebben geweten. Het Openbaar Ministerie kijkt ook nadrukkelijk of Van Rey zich naast de kipcashtransporten eveneens via bedrijfsconstructies in landen als Panama schuldig heeft gemaakt aan witwassen. 
 
Navraag bij zijn advocaat Gitte Stevens leert dat Van Rey zich nog altijd op beroept op zijn zwijgrecht met betrekking tot dit deel van de rechtszaak tegen hem. De in het Belgische Lanklaar wonende Van Rey is sinds februari van dit jaar op vrije voeten. Daarvoor moest hij toen wel eerst een borgsom van 100.000 euro aan justitie betalen. Stevens: „Maar hij hoeft nu bijvoorbeeld niet in Nederland te verblijven. Hij zou ook bijvoorbeeld naar Aruba mogen reizen. Maar dat moet hij dan wel even melden bij justitie.” 
 
Verder heeft Stevens er nog geen zicht op wanneer in Nederland de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen haar cliënt zal starten. Ook voor advocaat Marijn Zuketto, die de ex-vriendin van Van Rey Diana P. bijstaat, is dat nog onduidelijk. 
Zijn cliënt beroept zich op haar zwijgrecht. De vraag is of vandaag de Arubaanse kipcashverdachten dat ook doen. Zij krijgen nu als eersten de kans om uitleg van zaken te geven. 
 
De hoofdrolpelers
 
Hennie van Rey: De 75-jarige Roermondse vleeshandelaar is de maker van de ‘kipcash’. Hij is in de ogen van justitie verantwoordelijk voor het transporteren naar Aruba van de kiprollades. Naast zijn vleesbedrijven in Roermond en in Bree (B) bezit hij het appartementencomplex Del Rey op Aruba. Van Rey is de oudere broer van de Roermondse politicus Jos van Rey. Zijn strafzaak staat volledig los van het proces tegen zijn broer. Hennie van Rey staat in Nederland terecht. Hij mag zijn proces, na het betalen van een borgsom van 100.000 euro, in vrijheid afwachten. 
Diana P.: De 48-jarige ex-vriendin van Hennie van Rey. Zij wordt ervan verdacht het geld te hebben aangenomen dat is verwerkt tot de kipcash. Ze zou twee keer geld hebben aangenomen bij het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond. Zij wordt ook in Nederland berecht en wacht haar proces in vrijheid af.
Aquiles C.: De 69-jarige in Vught woonachtige Arubaan zou bij het DOC miljoenen euro’s cashgeld hebben overhandigd aan Diana P., die dat op haar beurt weer afleverde bij Van Rey. Ook hij wacht in vrijheid zijn proces af. 
Ramon H.: De in Herten geboren 49-jarige horecaondernemer runt al sinds 1999 het bekende restaurant Madame Janette. Samen met Rupert G. was hij in de ogen van justitie de drijvende kracht achter de kipcashtransporten. Zij regelden dat het geld bij Van Rey terechtkwam, die het verwerkte in de kiprollades. Deze werden verscheept naar Aruba op bestelling van een bedrijf dat op naam stond van Ramon H. Hij staat vandaag op Aruba terecht.
Rupert G.: Door vrienden ‘Betty’ genoemd. De 71-jarige Arubaan is eerder veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld door middel van containertransporten. Bij hem thuis op Aruba zijn bij de inval tassen vol met cashgeld gevonden. Justitie ziet hem samen met Ramon H. als de drijvende kracht achter de kipcashtransporten. Hij staat vandaag terecht.
José de S.: Verblijft meerdere maanden per jaar in Venezuela. Justitie denkt dat hij de schakel is tussen het ‘kipcashnetwerk’ en een drugsorganisatie in Venezuela. Hij zat na zijn aanhouding de eerste maanden in dat land vast. 
 
 
 
Hoe maak je kiprollades waarin je miljoenen euro’s kunt verstoppen? Het is een van de vragen die de revue passeren tijdens de eerste verhoren die de rijksrecherche heeft met Hennie van Rey, zo blijkt uit het politiedossier waar deze krant inzage in heeft gehad. 
 
Het begint allemaal met het opsparen van ‘kippengruis’., in feite afval dat overblijft bij het vervaardigen van bijvoorbeeld kippenworst. Dat vermeng je vervolgens met slagroom en je brengt het aan de kook. Zo ontstaat er een brei waar je uiteindelijk een kippenrollade van kunt maken. Zorg ervoor dat je de coupures vooraf goed vacuüm hebt verpakt. Dat doe je bijvoorbeeld met een vacumeermachine, die niet iedereen voorhanden heeft, maar bij een vleesverwerkingsbedrijf als dat van Hennie van Rey zijn die altijd aanwezig. Zorg dat het geld zo verpakt is dat er geen vocht meer bij de biljetten kan komen. Gooi deze verpakte stapels geld dan in de brei die je hebt gemaakt van het kippengruis met de slagroom. Pers het vervolgens met een drukmachine tot de vorm van een rollade. 
Het is kort samengevat de uitleg die Hennie van Rey geeft aan de rechercheurs. Hij geeft bovendien ook aan dat hij de methode zelf heeft bedacht. Hij maakte de kipcash ook altijd alleen. In een weekend tijd kon hij zo in alle rust een hele lading klaarmaken. 
Als eenmaal alle ‘kipcash’ klaar is, leg je die keurig in de vriezer, zodat het vlees goed blijft tot het moment van transport.
 
De Limburger

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.