Herstelrecht is nodig

Crime causes harm. Justice repairs harm
Transforming lives by repairing the harm caused by crime. Het is deze week de “Restorative Justice” op Curacao met als centrale thema dit jaar “Inspiring Innovation”.
 
Het Openbaar Ministerie (OM), het Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), de organisatie Gezinsondersteuning M&M mayor i yu‟i, Fundashon Sentro di Dama (SEDA), Stichting Slachtofferhulp Curaçao en Stichting Reclassering, de betrokken ketenpartners aan herstelrecht naast strafrecht, staan bij deze week stil. U zult deze week veel van ons horen.
 
Waarom herstelrecht? Enkele reacties van zowel daders als een slachtoffer die mee hebben gedaan aan herstelrecht: (bron: www.restorativejustice.org) 
 
Dader:
“Mijn ervaring was een van de meest effectieve disciplinaire aanpakken waar ik ooit mee in aanraking ben gekomen. Het heeft mij laten inzien hoe mijn acties andere mensen raakten, niet alleen direct, maar ook dat mijn acties een serie aan gevolgen heeft gehad. Dat kunnen inzien en het feit dat ik een tweede kans krijg, maakt mij dankbaar.”
 
Dader:
“Ik was in shock van de impact van mijn daden op de slachtoffers, zoals van aan slachtoffer van een atrako. Ik had mij nooit gerealiseerd hoeveel effect het op hun leven had. Sommige van deze mensen hebben niet alleen hun baan verloren als het resultaat van het opgelopen trauma, maar het had ook effect op de relatie tussen de familieleden. Daar denk je niet over na in the heat of the moment.
 
Slachtoffer van seksueel misbruik:
“Ik ben niet boos meer, dat lucht op. En hem horen zeggen dat het zijn fout was, is ontzettend indrukwekkend. Ik geloofde het niet totdat ik het hem zelf hoorde zeggen. En niemand anders had mij ooit kunnen overtuigen dat hij het meende.”
 
Gedreven door dergelijke ervaringen buiten Curacao hebben de ketenpartners op Curacao een aantal jaren geleden hun handen ineen geslagen voor beleid waarin het toenemend onderzoekt hoe daders in de gelegenheid kunnen worden gesteld om, mits het slachtoffer dat wenst, te bemiddelen tussen dader en slachtoffer.
 
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit een effectieve methode kan zijn om recidive te voorkomen bij daders. Tevens is het bevorderlijk voor de traumaverwerking van het slachtoffer.
 
Nog steeds bestaan onduidelijkheden op Curaçao over herstelrecht.
Wat is het?
„Herstelrecht‟, internationaal genoemd „Restorative Justice‟, is een gemeenschappelijk bemiddelingsproces waarin centraal staat het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor toegebracht leed aan het slachtoffer en de betrokkenen, het bespreken van de impact van dit leed, en het nemen van verantwoordelijkheid voor het herstel van de relatie tussen dader, slachtoffer, en betrokkenen.
 
Het is dus meer dan het aanbieden van een verontschuldiging. Het is de bedoeling om met elkaar tot een plan te komen hoe het slachtoffer te helpen in verband met zijn traumaverwerking en om de dader meer inzicht te geven in de gevolgen van zijn daad. Herstelrecht is niet afhankelijk van de zwaarte van het delict.
Voorwaarden zijn dat de dader de daad moet hebben bekend en er dient een aanwijsbaar slachtoffer te zijn dat toestemt.
 
Het is nu de tijd voor de ketenpartners om meer bekendheid aan herstelrecht te geven. Deze week is daarvoor bedoeld. In het kader van het thema Inspiring Innovation zal deze week op 29 november de opening plaatsvinden van een tentoonstelling over restorative justice in de openbare bibliotheek. Op diezelfde avond vindt in diezelfde bibliotheek een lezing plaats over hetzelfde thema. Tevens zal voor de leden van de Antilliaanse Juristen Vereniging (AJV) en anderen geïnteresseerden op 30 november een presentatie worden gegeven. Daarnaast zal ook binnen de organisaties van de diverse ketenpartners aandacht worden gevraagd voor het onderwerp en zult u van ons horen op radio en televisie.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.