Wereldwijde drugshandel via ‘narcostaat’ Nederland

THE NETHERLANDS - Nederland kan zich Europees kampioen drugshandel noemen, zo blijkt uit een rapport van de EU. Drugs uit alle hoeken van de wereld lopen via Nederland, vooral via de haven van Rotterdam. Ook handelaren van alle continenten zoeken elkaar op via Nederlandse contacten.
 
Waar een klein land al zo lang onmisbaar in kan zijn. Wie het deze week verschenen EU-rapport over de Europese drugsmarkt leest, zou kunnen denken dat Nederland een soort narcostaat is, een polderversie van Mexico en Colombia ineen.
 
Niet alleen is Nederland de grootste drugsproducent van Europa, het is ook het belangrijkste overslagpunt voor de mondiale handel in cannabis, cocaïne en heroïne. Intussen ziet Nederland zich volgens het rapport geconfronteerd met ‘internationaal en langdurig geweld’ dat samengaat met de drugshandel.
 
De belangen zijn groot: jaarlijks besteden Europeanen 24 miljard euro aan illegale drugs. Een flink deel van dat geld vloeit naar Nederland. De financiële crisis heeft blijkbaar nauwelijks gevolgen gehad voor de handel in verdovende middelen.
 
 
 
Wiet
Vanuit Nederland wordt wiet geëxporteerd naar elke uithoek van de wereld. Naar schatting de helft van alle cocaïne in Europa komt binnen via de haven van Rotterdam, waar jaarlijks elf miljoen containers arriveren, waarvan slechts vijftigduizend worden gecontroleerd.
 
Coke die zijn weg vindt naar Rusland, Azië, het Midden-Oosten en Australië wordt herverdeeld in Nederland. Marokkaanse en Afghaanse hasj verspreidt zich via Nederland over Europa. Aanvoerlijnen van heroïne uit het oosten vertakken zich in Nederland naar de rest van het continent.
 
Brabant en Limburg
Maar niet alleen de Hollandse handelsgeest maakt Nederlandse criminele organisaties tot multinationals. De nijverheid van met name Brabanders en Limburgers vormt de absolute melkkoe van de Nederlandse drugsindustrie: synthetische drugs. Verreweg de meeste xtc die in Europa én de VS wordt geslikt, komt uit drugslaboratoria in vooral Zuid-Nederland.
 
Europa is nagenoeg zelfvoorzienend als het gaat om xtc en mdma. Die overvloed aan partydrugs heeft ook zijn effect op de binnenlandse markt: in elk Europees land melden xtc-gebruikers dat zij weleens problemen hebben om aan drugs te komen. Behalve in Nederland.
 
Kenniseconomie
Ook de kenniseconomie floreert in de drugsscene. Buitenlandse criminelen, tot in India aan toe, vragen hun Nederlandse branchegenoten om advies bij het opzetten van wietkwekerijen en xtc-laboratoria. Die consultancy omschrijft het rapport als ‘crime-as-a-service’, een totaalpakket aan kennisoverdracht en advies.
 
Daarnaast komen buitenlandse criminele groepen graag naar Nederland om gebruik te maken van de Nederlandse ‘dealmakers’, de ‘diepgewortelde en groeiende’ Nederlandse criminele organisaties die contacten faciliteren tussen bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse drugskartels en Europese groothandelaren.
 
Zo zijn er banden met de Italiaanse maffia, Turkse heroïnehandelaren, Engelse gangsters, Colombiaanse cocaboeren, Albanese tussenhandelaren, West-Afrikaanse transporteurs, Marokkaanse hasjboeren, Afghaanse papaverplanters en Australische motorbendes. Want Nederland is deskundig en innovatief op drugsgebied en is dat al jaren: ‘de belangrijkste innovaties in de cannabisproductie van de afgelopen 20 jaar komen uit Nederland.’ Hollandse xtc-laboratoria worden bovendien ‘steeds professioneler’ ingericht, stelt het rapport.
 
Slim
Innovatie is essentieel, in elke economische sector. Van dat besef lijken ook de Nederlandse drugscriminelen doordrongen. Ze hebben ambitie, zoeken naar slim gebruik van nieuwe technieken en kijken naar de toekomst: ook de drugs die via goed verborgen platforms op internet worden verkocht, komt voor een substantieel deel uit Nederland. Zo zet een lange Nederlandse handelstraditie zich onverminderd voort.
 
AlgemeenDagblad

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.