Huiszoekingen Curacao in omkopingszaak politici

WILLEMSTAD - De Landsrecherche Curaçao heeft sinds vanmorgen vroeg huiszoekingen op enkele adressen gedaan. De huiszoekingen staan onder leiding van de rechter-commissaris en op alle adressen is een Officier van Justitie aanwezig.

 
Een van de huiszoekingen vindt plaats in de woning van Statenlid Gerrit Schotte. Ook worden huiszoekingen verricht bij politicus Charles Cooper en zakenman G.R.
 
Het betreft een strafrechtelijk onderzoek door de Landsrecherche Curaçao. De Landsrecherche wordt hierin ondersteund door diverse andere opsporingsdiensten. 
 
De Procureur-Generaal (PG) heeft de Landsrecherche in februari 2017 opdracht gegeven om strafrechtelijk onderzoek te verrichten naar aanleiding van de aangifte van Statenlid Yael Plet ter zake van poging tot omkoping. Naast de aangifte zijn diverse andere onderzoeksresultaten verkregen. Zo zijn onder andere een aanzienlijk aantal getuigen gehoord.
 
Dit onderzoek leverde onder meer de verdenking op dat een ander Statenlid is omgekocht. Inmiddels zijn twee personen in deze zaak als verdachte aangemerkt.
 
Bij de huidige stand van het onderzoek is het noodzakelijk om vandaag deze drie huiszoekingen te doen. Verdere huiszoekingen en/of aanhoudingen worden tijdens het voortgang van het onderzoek niet uitgesloten.
 
De Landsrecherche is een opsporingsinstantie met een speciale taak. Zij richt zich onder meer op de opsporing van gedragingen die de integriteit van het openbaar bestuur raken. De Landsrecherche doet alleen onderzoek na opdracht daartoe van de Procureur-Generaal. 
 
Corruptie, waaronder het omkopen van Statenleden, vormt een ernstige bedreiging van de rechtstaat. Het ondergraaft het democratisch proces en vernietigt het vertrouwen van burgers in hun volksvertegenwoordigers. De Landsrecherche en het Openbaar Ministerie Curaçao geven dan ook prioriteit aan onderzoek naar dergelijke vormen van corruptie.
 
Het onderzoek zal nog geruime tijd in beslag nemen. Het Openbaar Ministerie zal later vandaag meer informatie te geven.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.