OM van start met strafrechtelijke bemiddeling op Curaçao

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao is van plan om binnenkort te starten met strafrechtelijke bemiddeling.
 
Tussen dader en slachtoffer wordt door bemiddeling van een bemiddelingsfunctionaris meestal een overeenkomst gesloten ter voorkoming van een strafrechtelijke vervolging. De partijen spreken af dat de schade van de benadeelde partij door de dader via het OM wordt vergoed. De afspraak tussen de partijen wordt in een contract vastgelegd waarbij de partijen een gerezen geschil beëindigen. De zelfredzaamheid van de burger staat in het project voorop. De partijen bepalen namelijk zelf de inhoud van de overeenkomst. Op deze wijze kan het OM in het voortraject van een strafzaak al betekenisvolle interventies plegen. Uniek in het strafrecht. Hier is namelijk sprake van een betekenisvolle interventie.
 
Strafrechtelijke bemiddeling kan volgens het OM een oplossing bieden voor zaken in de relationele sfeer zoals bijvoorbeeld burenruzies en lichte vormen van huiselijk geweld en bedreiging. Tussen de partijen wordt een overeenkomst gesloten met als uiteindelijke resultaat dat de zaak niet naar de rechter gaat.
 
Komen de partijen niet tot een overeenkomst of een van de partijen wenst niet mee te werken aan een strafrechtelijke bemiddeling, dan wordt de zaak alsnog vervolgd en gaat de zaak hoogstwaarschijnlijk naar de rechter.
 
In dit kader heeft het OM Curaçao de heer Wiel Erens bereid gevonden om het bemiddelingsproject mee op te zetten. Hij is sinds 1999 bemiddelaar (mediator) bij het Openbaar Ministerie van Limburg. Hij gaat, voor de opzet van het project, zijn kennis en
expertise met de collega’s van het OM Curaçao delen.
 
Dinsdag heeft in dit kader een geslaagde presentatie plaatsgevonden voor beleidsmakers in het justitiële keten, functionarissen van het Ministerie van Justitie, Stichting Slachtofferhulp, Stichting Reclassering, Stichting Jeugdreclassering (AJJC), advocatuur en
het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.