Regiezitting in zaak Cymbal tegen familie Grynsztein inzake witwaspraktijken Curacao

ZWOLLE/WILLEMSTAD - De familie Grynsztein wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar op Curacao. ,,Zo'n 10 procent van het bruto nationaal product van het eiland ging door hun handen'', meldde de officier van justitie vandaag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zwolle.
 
De familie nam deel aan een criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik hebben gemaakt van 'dollartoerisme' uit Venezuela. Criminele Venezolanen kochten bijvoorbeeld zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Die dollars verkochten ze vervolgens met winst weer in Venezuela, waar buitenlandse valuta schaars zijn.
 
Aanleiding voor de strafzaak blijkt een melding van ING bij de Financial Intelligence Unit van $150 mln aan ongebruikelijke transacties via de Nederlandse bankrekening van CPG.
 
Verdachten Itzhak Grynsztein (51), Omer Grynsztein (43), Nachman Grynsztein (80) en Izchak Z. (44) in deze zaak "Cymbal' worden verdacht van deelname aan een criminele bende. Die zou als doel witwassen hebben gehad en vanaf 2004 actief zijn geweest op de Caraïben, in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. Daarbij maakten ze volgens het Landelijk Parket gebruik van verschillende spookbedrijven die onder valse naam werden ingeschreven met nepfacturen en dito jaarrekeningen. Het OM ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika. Een van de klanten en leveranciers van dollars zou loterijbaas Robbie dos Santos zijn. Hij werd vorig jaar veroordeeld voor fraude en witwassen van ruim 34 miljoen euro.
 
De advocaten van de verdachten menen dat het Openbaar Ministerie niet het recht heeft hen in Nederland te vervolgen en dus niet-ontvankelijk is omdat de vermeende feiten werden gepleegd op Curaçao. De vier mannen wonen ook niet in Nederland en waren vandaag niet aanwezig in de rechtszaal. Volgens het OM is vervolging in de zaak 'Cymbal' wél geoorloofd: Het ging om Nederlandse nepbedrijven en bankrekeningen. Het witwassen van de $320 miljoen zou zijn gegaan via het Nederlandse lingeriebedrijf CPG Worldwide. Justitie eist ook dat de familie 20 miljoen euro aan criminele winst terugbetaalt.
 
De raadslieden van de vier verdachten eisten vandaag dat Curaçaose centrale bankier Emsley Tromp (zelf verdacht van belastingontduiking) in hun zaak als getuige wordt gehoord. Ook vragen de advocaten oud-KPMG-accountant en Ennia-topman Ralph Palm als getuige, evenals de voormalige Curaçaose premier Gerrit Schotte (vorige maand in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte).
 
Zij kunnen volgens hen verklaren dat het zogeheten ‘swipen’ van cash dollars in Grynszteins winkels voor Venezolaanse dollartoeristen door de Curaçaose autoriteiten werd gedoogd. ‘Langs alle wegen van Curaçao staat reclame voor swipen’, aldus een van de advocaten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.