Onderzoek 'Thorbes’ Bonaire afgesloten

KRALENDIJK - Begin 2016 is er onder leiding van de Officier van Justitie (OvJ) het strafrechtelijk onderzoek “Thorbes” gestart.
 
Dit onderzoek richtte zich op de verdachten B.G.B (1975) en J.A.d.B (1969), alsmede diverse rechtspersonen waar B.G.B. de directeur/aandeelhouder van was.
 
Verdachten werden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan witwassen. Het onderzoek werd verricht door leden van het Combiteam (een samenwerking tussen de FIOD en de Nationale Politie), almede rechercheurs van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) en het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Gedurende het onderzoek zijn er diverse doorzoekingen geweest in diverse (bedrijfs)panden, zowel op Bonaire als in Nederland. Ook werd er op diverse goederen, zoals voertuigen en panden, beslag gelegd.
 
Uitgebreid onderzoek door de politie en het Combiteam heeft geen bewijs opgeleverd dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen. Wel leverde het onderzoek op dat de verdachten B.G.B en J.A.d.B zich diverse keren schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. Zo zijn bijvoorbeeld een huurcontract en een volmacht vervalst. Ook werd in het kader van een vastgoedtransactie de suggestie gewekt dat er zaken werd gedaan met een B.V, terwijl deze B.V. feitelijk nog niet was opgericht en dus niet bestond. De valsheid in geschrifte werd gepleegd in de periode 2011-2016.
 
Alles afwegende, is de Officier van Justitie tot de conclusie gekomen dat de zaak afgedaan kan worden met een voorwaardelijk sepot. Dit voorwaardelijk sepot is door de verdachten geaccepteerd. Voorwaarde is dat zij zich gedurende een proeftijd van 1 jaar geen strafbare feiten plegen. Daarnaast is door B.G.B. afstand gedaan van een aanzienlijk in beslag genomen geldbedrag. Door afstand te doen, is B.G.B. dit geld kwijt.
 
In dit onderzoek is er intensief samengewerkt met diverse partijen, zoals de Belastingdienst. Hierdoor heeft de Belastingdienst bijvoorbeeld een naheffing kunnen doen. Deze integrale aanpak is succesvol gebleken en het Openbaar Ministerie (OM) BES kijkt met veel genoegen terug op deze samenwerking. De samenwerking past ook in de boodschap die het OM wil uitstralen: misdaad mag niet lonen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.