Zaken mensensmokkel op Curacao toegenomen in 2017

WILLEMSTAD - De zaken van mensensmokkel op Curaçao zijn in 2017 enorm toegenomen in vergelijking met eerdere jaren.
 
In 2015 werden 4 zaken van mensensmokkel naar de rechter gebracht. In 2016 twee zaken en in 2017 zijn 14 zaken behandeld waarvan reeds 9 ter zitting gebracht. Vijf zaken uit 2017 zullen in 2018 ter zitting worden gebracht.
 
Behalve mensensmokkel heeft het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao ook succesvol zaken van mensenhandel voorgedragen en berecht, waaronder grote onderzoeken als “De Rode Leeuw” (2009), “Victoria” (2014), “Race Café” (2013) en “Bandera Grill” uit
2016 en in 2017 naar de rechter gebracht.
 
Het OM heeft in 2017 een onderzoek uitgevoerd met als titel (Venezuelan “Tragomeisjes”: Curaçao’s Secret Import). De meeste ongedocumenteerde vrouwen die in het onderzoek zijn geïnterviewd gaven aan via legale wijze via vliegtuig naar Curacao te zijn gekomen. Pas na te zijn uitgezet kozen zij ervoor om daarna opnieuw, maar nu via de illegale weg middels smokkelboten naar Curaçao te komen.
 
Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren of verhandelen van mensen tegen hun wil met als doel seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting of een andere vorm van uitbuiting. Op Curaçao zijn de slachtoffers ook vaak bekend als “trago-meisjes. Andere sectoren waar mensenhandel wereldwijd, maar ook op Curaçao geregeld voorkomen zijn de bouw, toerisme en horeca.
 
Mensensmokkel ziet op het illegaal wijze toegang verlenen of doorreis bieden aan personen. Bij beide delicten speelt winstbejag van de mensensmokkelaars en mensenhandelaar een zeer grote rol.
 
Ook in 2018 zal het Openbaar Ministerie streng optreden tegen deze vormen van moderne slavernij.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.