Advocaat Holleeder verwijt justitie deals panden van Hout

AMSTERDAM - In de aanloop naar het moordproces tegen Willem Holleeder heeft justitie meer deals met verdachten gesloten dan tot nu toe bekend.
 
Holleeders advocaten verwijten het Openbaar Ministerie een mistgordijn op te trekken door de deals, die draaien om met Heinekenlosgeld gefinancierde prostitutiepanden, niet te melden.
 
Dit meldt het Algemeen Dagblad.
 
Zes prostitutiepanden uit Alkmaar met een waarde van meerdere miljoenen euro’s zijn vorig jaar afgestaan aan de Staat, blijkt uit onderzoek van deze krant. Daarmee hebben verdachten vermoedelijk strafvervolging afgekocht. Holleeders advocaten willen weten met wie deze deals zijn gesloten en waarom. Volgens advocaat Sander Janssen houdt het Openbaar Ministerie (OM) bewust informatie achter.
 
Curaçao
De deals draaien om zes prostitutiepanden aan de Alkmaarse Achterdam die Cor van Hout en Willem Holleeder kochten van hun Heinekenlosgeld. Om te verhullen dat zij achter de koop zaten, verscholen ze zich achter vennootschappen in Curaçao. Met twee van deze vennootschappen heeft justitie op 4 april 2017 deals gesloten, blijkt uit kadastergegevens.
 
Wie nu achter de Alkmaarse panden zit, is onduidelijk. Na Cor van Houts dood in 2003 gingen ze over op zijn partner Sonja Holleeder, de zus van Willem. Die zegt ze verkocht te hebben. Volgens het Functioneel Parket van het OM zijn de panden afgepakt in het kader van een witwasonderzoek. Dat onderzoek ,,staat los van het Holleederproces en Sonja Holleeder”, aldus een woordvoerder.
 
'Open kaart'
Toch is de timing van de Achterdam-deals opmerkelijk. In dezelfde periode sloot Sonja Holleeder, die tegen haar broer Willem getuigt, namelijk óók een deal met het OM. Wat die exact behelst, is ook nog niet duidelijk.
 
Willem Holleeders advocaat Sander Janssen wil dat het Openbaar Ministerie open kaart speelt over alle deals die het heeft gesloten. Dat de Achterdam-deals zijn gesloten met het Functioneel Parket - en niet het Amsterdamse parket dat Willem Holleeder vervolgt - ziet Janssen als een extra dwaalspoor. ,,Dit is bewuste fragmentatie. We zien dat steeds vaker gebeuren in strafprocessen.” 

Uitspraak College van Beroep

ECLI:NL:OGEAA:2014:43
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
ORANJESTAD - Gedurende de periode dat appellant in Aruba geen werkelijke verblijfplaats hield, kan hij niet als ingezetene van Aruba worden beschouwd.

Aruba keeps border with Venezuela shut

ORANJESTAD - While Venezuela reopened its borders with Brazil and Aruba, the latter’s government did not find the timing “opportune” and kept the current trade and travel ban in place for now.

Blokhuis naar Caribisch Nederland om preventieakkoord te ondertekenen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) brengt van maandag 13 mei tot en met donderdag 16 mei een bezoek aan Caribisch Nederland. Blokhuis gaat het Caribisch Sport- en Preventieakkoord voor Sint Eustatius en Bonaire ondertekenen. Ook bezoekt hij verschillende organisaties die werken aan preventie en sport.