Doorzoeking hoofdkantoor KPMG Curaçao

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag een doorzoeking gedaan op het hoofdkantoor van KPMG op Curaçao. Dat heeft het OM bevestigd na berichten van lokale media.
 
De actie is uitgevoerd door het zogeheten Ondermijningsteam samen met het Recherche Samenwerkingsteam. Laatstgenoemde unit is gespecialiseerd in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Er is documentatie in beslag is genomen bij de inval, maar er zijn geen arrestaties verricht.
 
Voormalige klant
In het FD suggereert een anonieme zegspersoon dat de inval voortvloeit uit een lopend strafrechtelijk onderzoek naar een voormalige klant van de KPMG-accountants. De inval zou volgens deze bron verband houden met de strafzaken onder de codenamen Cymbal en Troja.
 
In de zaak Cymbal vervolgt het OM vier personen voor het witwassen van $322 mln via het vanuit Amsterdam opererende bedrijf CPG Worldwide. Zij zouden via hun lingeriewinkels op Curaçao doelbewust illegale dollaropnames van Venezolanen mogelijk hebben gemaakt. Hoofdverdachten in de zaak-Cymbal zijn leden van de Antiliaans-Nederlandse familie Grynsztein. De tussenhandelaren die klanten regelden voor de ‘witwasmachine’ staan in de zaak Troja terecht op Curaçao. In eerdere openbare zittingen betoogde het OM voor de rechtbank dat het in deze zaak in totaal om meer dan een miljoen witwastransacties zou gaan. De benodigde bankbiljetten zou CPG onder meer van illegale loterijen van de veroordeelde Antilliaanse gokbaas Robbie dos Santos hebben betrokken.
 
Tuchtprocedure
Tegen de Antilliaanse accountant van CPG heeft het OM in Nederland een tuchtprocedure aangespannen. De accountant zou een onvoldoende deugdelijke grondslag voor het afgeven van zijn verklaringen over de jaarrekeningen van CPG over 2010, 2011 en 2012 hebben afgegeven.

Celebration 75th Anniversary Consulaire Corps Curaçao

WILLEMSTAD - On the 22nd of April 1944, during World War II, the Consulaire Corps Curaçao was born. The 75th anniversary of the Corps was celebrated with a reception on 23 May 2019. The Governor of Curaçao, the Prime Minister, members of the Corps and many other dignitaries were present.

UoC neemt afstand van publicaties over weg door mangrovebos

WILLEMSTAD - De Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) neemt afstand van de publicaties die gisteren en vandaag in de media zijn verschenen betreffende studenten van de UoC, over de weg die de overheid wil aanleggen dwars door de mangrovebossen bij Rif.

OM seponeert zaak tegen Steven Martina

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek tegen de voormalig Minister van Economische ontwikkeling, Dr. Ir. Steven Martina afgerond en besloten de zaak onder voorwaarden te seponeren.