Openbaar Ministerie Curaçao heeft executieplicht strafzaken

WILLEMSTAD - Begin 2018 is het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao gestart met intensievere oproeping en opsporing van vrije-voeters. Dit zijn personen die door de rechter tot een gevangenisstraf zijn veroordeeld, maar deze nog niet hebben uitgezeten.
 
De tenuitvoerlegging van de door de rechter of de Officier van Justitie opgelegde straffen en maatregelen, schikkingen en transactievoorstellen vormt het sluitstuk van de gehele strafrechtsketen. Het OM heeft deze executieplicht. Dit betekent dat alle veroordelende beslissingen van de strafrechter door het Openbaar Ministerie ten uitvoer moeten worden gelegd, en dit is slechts anders indien de beslissing nog niet vatbaar is voor tenuitvoerlegging.
 
Bijvoorbeeld, iemand is nog niet onherroepelijk veroordeeld of als de executiebevoegdheid is vervallen op de voet van een wettelijk voorschrift, zoals in geval van een op de wet gegrond gratiebesluit. Het Openbaar Ministerie is niet bevoegd om definitief of gedeeltelijk af te zien van de tenuitvoerlegging van een beslissing van de strafrechter. Het is ook in het kader van een geloofwaardige rechtshandhaving van belang dat de executie van rechterlijke beslissingen en de strafbeschikkingen en de toepassing van de voorwaarden verbonden aan de voorwaardelijke invrijheidstelling snel, uniform en zoveel mogelijk aansluitend plaatsvindt.
De tenuitvoerlegging van de straf van de rechter vindt plaats op last van het openbaar Ministerie en gebaseerd op artikel 605 van het Wetboek van Strafvordering.
 
De tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen geschiedt op last van het OM ingevolge artikel 605 van het Wetboek van Strafvordering. Het executeren van rechterlijke beslissingen is een lopend proces. Het is mogelijk dat iemand vastzit, maar nog niet onherroepelijk is veroordeeld. Het is ook mogelijk dat iemand een straf moet uitzitten, maar nog niet is opgeroepen.
 
De Executiekamer van de afdeling Executie en Ondersteuning van het OM Curaçao is belast met de executie van vrijheidsstraffen, geldboetes, schadevergoedings- en ontnemingsmaatregelen. De Executiekamer is tevens belast met de logistieke ondersteuning waaronder registratie van de tenuitvoerlegging van de vrijheidsstraffen en taakstraffen van zowel minderjarigen en meerderjarigen.
 
De Executiekamer bepaalt of een veroordeelde met een lopend vonnis in aanmerking komt voor de status van zelfmelder. De zelfmelder is een veroordeelde met een onherroepelijke onvoorwaardelijke vrijheidsstraf, die zich, na een ontvangen oproep zelf dient te melden bij de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) om zijn/haar straf uit te zitten. Dit jaar, 2017, hebben zich al 18 veroordeelden met de status van zelfmelder hun straf uitgezeten in SDKK. Indien iemand wordt opgeroepen en zich niet meldt bij de SDKK op de aangegeven datum en tijdstip kan de desbetreffende persoon ook door de politie worden opgehaald om de straf uit te zitten. Vonnissen kunnen in alle landen van het Koninkrijk ten uitvoer worden gelegd.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.