Regiezitting onderzoek Venus

WILLEMSTD - Vandaag heeft de rechtbank wederom een mensenhandel zaak op zitting behandeld. Na de behandeling van het onderzoek “FREEDOM” op 11 januari jl, ging het ditmaal om het onderzoek VENUS.
 
Binnen dit onderzoek werd op 9 september 2018 een inval gedaan bij een nachtclub in Otrobanda. Deze nachtclub is sindsdien gesloten. In het onderzoek zijn 4 personen als verdachten aangemerkt. De twee eigenaren van de nachtclub, de zus van één van hen en een politieman. De politieman zou binnen de nachtclub hand- en spandiensten hebben verleend als vertrouwenspersoon van de hoofdverdachten. Hij zou ook niet hebben opgetreden tegen de mensenhandel praktijken, terwijl hij daartoe als politieman wel de plicht had. De verdenking jegens de politieman betreft medeplichtigheid aan mensenhandel en mensensmokkel.
 
Alle verzoeken om de voorlopige hechtenis van de eigenaren en de politieman op te heffen of te schorsen, zijn vandaag afgewezen. Zij blijven dan ook vastzitten tot in ieder geval de eerstvolgende zitting, die gepland staat op 29 mei a.s. De zus werd begin januari jl. op vrije voeten gesteld door de rechter-commissaris. Met het verzoek van het OM om haar weer in voorlopige hechtenis te nemen is de rechter vandaag niet meegegaan.
 
De verdenking in deze zaak betreft mensenhandel, mensensmokkel en het tewerkstellen van illegalen. Bij mensenhandel moet sprake zijn van een vorm van uitbuiting. Naar het oordeel van het OM vond uitbuiting in deze zaak plaats doordat de slachtoffers vanuit een kwetsbare, illegale positie 6 tot 7 nachten per week moesten werken, soms tot 11.00 uur in de ochtend. Het was daarbij verboden om pauze te nemen en/of te eten. Ze moesten constant mannen versieren en met hen dansen, zodat deze mannen drankjes voor hen kochten (trago’s), waarmee de eigenaren van de zaak vermoedelijk grote winsten binnenhaalden. Als de vrouwen zich niet aan de regels hielden, kregen zij hoge boetes opgelegd. De vrouwen zelf kregen niet of nauwelijks betaald, zij werden gedwongen om eerst een aan hen opgelegde schuld bij de eigenaren af te lossen. Een van de getuige verklaarde soms zo moe te zijn dat ze tijdens werktijd op de grond in het toilet ging slapen.
 
Het onderzoek in de zaak VENUS is nog niet afgerond. Op verzoek van de advocaten zullen onder meer nog getuigen in het buitenland gehoord moeten gaan worden. De volgende zitting vind plaats op 29 mei a.s. om 09.30 uur.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.